Linkovi

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada


Porast prodaje luksuznih automobila se bilježi širom svijeta

Britanski proizvođač Rolls Royce je prošle godine prodao više od 3 i po hiljade super luksuznih modela, kao što je na primjer Phantom Coupe koji košta 450 hiljada dolara.

Usprkos usporavanju globalne ekonomije, proizvođačima luksuznih automobila, kako se čini, posao ide dobro. Kompanija BMW sa sjedištem u Njemačkoj je zabilježila rekordnu prodaju u 2011, kao i britanski proizvođač luksuznih automobila Rolls Royce. Kako izvještava Mil Arcega, oni se nadaju da će se takav trend nastaviti.

Usprkos financijskoj nesigurnosti u Evropi, ili ekonomskom uporavanju u Kini, tržište za luksuzne automobile nije nikada bilo bolje. Britanski proizvođač Rolls Royce je prošle godine prodao više od 3 i po hiljade super luksuznih modela, kao što je na primjer Phantom Coupe koji košta 450 hiljada dolara. To je povećanje od 31%, i izvršni direktor kompanije Torsten Muller Otvos kaže da je to najveća prodaja u istoriji kompanije koja postoji već 107 godina.

Svjedoci smo rasta na svim našim tržištima u svijetu, ali osobito na našem azijskom tržištu, kao i u Sjedinjenim državama. To su dva naša najveća svjetska tržišta, kaže on.

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada
Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada

Njemački proizvođač BMW je također imao uspješnu godinu, zabilježivši rekordnu prodaju u 2011, čime je preuzeo vodeće mjesto od Mercedesa i Toyotine luksuzne linije automobila Lexus. Paul Ferraiolo se nalazi na čelu proizvodnog planiranja BMWa.

Prodali smo gotovo 250 hiljada BMW automobila u Sjedinjenim državama i to je bila uspješna godina, jer smo imali mnogo novih modela, i ljudi su veoma zadovoljni našim najnovijim modelima, kaže gospodin Ferraiolo.

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada
Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada

Porast prodaje luksuznih automobila se bilježi širom svijeta. U Evropi, prodaja u Njemačkoj i Rusiji se više nego udvostručila. U azijsko pacifičkom regionu porasla je za 47%, a na srednjem istoku prodaja luksuznih automobila je porasla za 23%. Mullaer Otvos kaže da najveća potražnja dolazi od novih bogataša, kao i onih koji cijene najveći nivo tehničkog umijeća.

Mnogi naši kupci su veoma uspješni u svojim poslovima, i zbog toga sebe nagrađuju lijepom nagradom, jer su dostigli određene ciljeve koje su sebi zacrtali, kaže gospodin Otvos.

Segment luksuznih automobila je tako prošle godine porastao za 14%. Stručnjaci predviđaju da će se prodaja luksuznih automobila povećati za 8% u 2012, što je gotovo dvostruko brže od globalnog automobilskog tržišta.

XS
SM
MD
LG