Linkovi

Nova lunarna misija NASA-e


Arhivski snimak iz 1969 -Charles "Pete" Conrad Jr. s američkom zastavom na mjesecu, misija Apollo 12
Arhivski snimak iz 1969 -Charles "Pete" Conrad Jr. s američkom zastavom na mjesecu, misija Apollo 12

Misija za cilj ima bolje upoznavanje mjesečeve gravitacije, kao i njegove unutrašnjosti

Američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, lansirala je danas novu, pola milijarde dolara vrijednu lunarnu misiju, koja će naučnicima omogućiti da bolje razumiju mjesečevo gravitaciono polje, kao i njegovu unutrašnjost.

NASA-in animirani prikaz pokazuje zainteresiranima šta inženjeri očekuju da će se dešavati kad dvije jednake svemirske sonde GRAIL počnu svoje putovanje ka Mjesecu. Ove letjelice na sunčev pogon tri će mjeseca putovati do Mjeseca, leteći jednakim, ali odvojenim putanja ka svom cilju. Ed Weiler, iz NASA-ine Uprave za svemirske misije, objašnjava što sonde trebaju postići nakon što stignu do svog odredišta:

- Jednostavno rečeno, GRAIL predstavlja putovanje do središta Mjeseca. Bit će ispitana unutrašnjost Mjeseca i kartografirano njegovo gravitacijsko polje stotinu do tisuću puta bolje nego ikad ranije.

U izvođenju svog zadatka, dvije će sonde, veličine strojeva za pranje rublja, slijediti jedna drugu kružeći oko Mjeseca, međusobno udaljene oko 200 kilometara, te koristiti radio signale za određivanje međusobne udaljenosti.

- Kad prvi satelit bude prelazio preko područja gušće mase ili jače gravitacije, tako će on malo ubrzati i udaljenost između dvije letjelice će se povećati. Kad drugi satelit bude prešao preko tog istog područja, razmak će se ponovno vratiti na početnu udaljenost.

U ovakvoj tandem formaciji, letjelice će provesti tri mjeseca u kartografiranju Mjesečevog gravitacijskog polja. NASA očekuje da će GRAIL izraditi dosad najtočniju gravitacijsku kartu Mjeseca. Znanstvenici će, potom, usporediti gravitacijske i topografske mape Mjesečeve površine. Oni kažu da, s variranjem oblika površine, varira i gravitacija, te očekuju da će biti razlike u gravitacijskim signalima iznad Mjesečevih kratera i planina. Ukoliko je ne bude, to će biti znak da se nešto događa u unutrašnjosti Mjeseca. NASA kaže da će saznanja iz misije GRAIL pomoći u boljem razumijevanju načina na koji su stvoreni stjenovite planete, uključujući i Zemlju. Gravitacijska karta bit će, također, važno navigacijsko pomagalo za buduće lunarne letjelice. Sonde-blizanci GRAIL trebale bi stići do Mjeseca na Novu Godinu, 1. januara 2012.


XS
SM
MD
LG