Linkovi

Lula po treći put predsjednik Brazila


Luiz Inacio Lula da Silva govori nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sao Paulu, Brazil, 30. oktobra 2022.
Luiz Inacio Lula da Silva govori nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sao Paulu, Brazil, 30. oktobra 2022.

Luiz Inacio Lula da Silva iz ljevičarske Radničke stranke pobijedio je na predsjedničkim izborima u Brazilu 30. oktobra aktuelnog šefa države Jaira Bolsonara, došavši na čelo najmnogoljudnije države u Južnoj Americi po treći put.

Poslije 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2. Izborna komisija je saopštila da je da Silvina pobjeda matematički sigurna.

Obraćajući se novinarima u hotelu u Sao Paulu, Lula je obećao da će ponovo ujediniti svoju zemlju nakon toksične trke za moć koja je duboko podijelila jednu od najvećih svjetskih demokratija.

„Živjećemo u novim vremenima mira, ljubavi i nade”, rekao je 77-godišnji Lula.

„Vladaću za 215 miliona Brazilaca… a ne samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod – velika nacija”, kazao je novi predsjednik Brazila.

„Nikome nije u interesu da živi u zemlji koja je podijeljena i u stalnom ratnom stanju”, dodao je.

Obećao je „nemilosrdnu borbu protiv rasizma, predrasuda i diskriminacije kako bi bijelci i crnci i starosjedioci imali ista prava i mogućnosti”.

„Dužni smo da garantujemo da svaki Brazilac može da priušti doručak, ručak i večeru svakog dana i to će ponovo biti prioritet moje vlade”, istakao je Lula.

U svoja prva dva mandata, Lula je izgradio opsežan program socijalne zaštite, „Bolsa Familia”, koji je pomogao da se desetine miliona Brazilaca pređe u srednju klasu.

Bolsonaro je okončao „Bolsa Familiju” 2021. godine, uvevši novi sistem pod nazivom „Auxsilio Brazil”, što je opozicija kritikovala kao njegov pokušaj da poboljša šanse na predsjedničkim izborima.

Lula je pozvao na međunarodnu saradnju na očuvanju amazonske prašume i rekao da će tražiti fer globalnu trgovinu, a ne trgovinske sporazume koji „osuđuju našu zemlju da bude vječiti izvoznik sirovina”.

Da Silva, bivši predsjednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer je zbog optužbe za korupciju i 580 dana provedenih u zatvoru, bio onemogućen da učestvuje na izborima 2018, što je omogućilo Bolsonarovu pobjedu i četvorogodišnju politiku krajnje desnice.

Bolsonaro, koji je u kampanji isticao da možda neće priznati rezultate izbora dovodeći u pitanje regularnost elektronskog sistema brojanja glasova, za sada se nije oglasio.

Zvaničnici EU čestitali Luli

Najviši zvaničnici EU čestitali su Luizu Inaciju Luli da Silvi izbornu pobjedu.

Šef vanjske politike EU Josep Borrell objavio je na Twitteru da su građani Brazila izašli na birališta na „miran i dobro organiziran način” i da se raduje saradnji EU sa Lulom i novim organima vlasti u Brazilu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će s Lulom raditi na "obnavljanju prijateljstva" njihovih zemalja.

Njemački kancelar Olaf Scholz naveo je u čestitki da se raduje saradnji s Lulom, naročito u oblastima trgovine i zaštite od klimatskih promjena.

Britanski premijer Rishi Sunak čestitao je Luli i napisao na Twitteru da se nada koordinaciji u vezi s pitanjima zaštite prirodnih resursa planete, rasta globalne ekonomije i promovisanja demokratskih vrijednosti.

Luli su ranije čestitali predsjednici SAD-a i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG