Linkovi

“Low Country Blues” – novi početak za Gregga Allmana, s dobrim, starim zvucima


“Low Country Blues” – novi početak za Gregga Allmana, s dobrim, starim zvucima
“Low Country Blues” – novi početak za Gregga Allmana, s dobrim, starim zvucima

“Low Country Blues” je Allmanovo putovanje u prošlost, u društvu onih koji su i oblikovali zvuk Allman benda. Ili povratak kući, za Gregga Allmana, njegovo iskazivanje poštovanja velikanima bluesa

Jedan od najosebujnijih glasova američke glazbe, konkretnije – klasičnog rocka, onaj je Gregga Allmana, također klavijaturista, gitarista i skladatelja i, naravno, jednog od osnivača Allman Brothers Banda. Godine 1995., Gregg je, zajedno s bendom, primljen u Rock and Roll Hall of Fame, ali sa solo karijerom počeo je još puno prije toga. No, upravo izdani “Low Country Blues,” album “vintage” bluesa, njegov je prvi u gotovo 14 godina.

“Low Country” u naslovu albuma zemljopisna je odrednica za nizinski, priobalni dio savezne države Georgia. Allman živi u Savannah, a u Maconu, gradu u unutrašnjosti, na prirodnoj granici između “low country” i Piedmont platoa, u gorju Appalachia, Allman Brothers Bandu, a onda i samom Greggu Allmanu, sedamdesetih je godina bila baza. Rođenom u Nashvilleu, u Tennesseeju, odraslom u Daytona Beachu, u Floridi, 63-godišnjem Allmanu Georgia je dom već 40-ak godina.

Blues u naslovu albuma? Pa bluesom inspiriran uvijek je i bio rock braće Allman, Gregga i Duanea. Zvuk koji je njihov bend razvio – Georgia sound – postao je definicija Southern rocka, njihova glazba među najboljom je tog žanra.

Na “Low Country Blues” Allman se vraća korijenima koje je s bratom Duaneom i dijelio, davno, kad su počeli iz Macona. U proteklih par dana, otkako je u prodaji, Allmanov album, u izdanju Rounder Records, već dobija sjajne kritike. Allmanov dugo očekivani povratak dočekan je riječima – njegov najbolji od “Laid Back,” albuma iz 1973. godine; pravo Americana remek-djelo; Allman je posegnuo za svojim najdubljim korijenima i napravio jedan od najboljih suvremenih albuma klasičnog bluesa kakav nismo čuli već dugo vremena; on sâm zvuči bolje no ikada; četrnaest godina, ali – vrijedan čekanja!

Proslavljeni T-Bone Burnett, sâm dobitnik 10 Grammyja, producent je albuma. I za “Low Country Blues” Burnett je sastavio “dream band,” od gitarista Doylea Bramhalla II, neworleanskog pijanista Dr. Johna, naravno i Allmanovih Hammond B-3 orgulja, i njima dodao, za njega već uobičajenu, sjajnu ritam-sekciju - basista Dennisa Croucha i “old-school” bubnjara Jaya Bellerosea. Slušamo ih u prvoj albuma – “Floating Bridge,” country bluesmana Sleepy John Estesa...

Estes, koji u njoj pjeva o tome kako je zamalo život izgubio utapanjem, snimio ju je još 1937. godine. Allman, koji je uvijek zvučao kao netko tko je i sâm proživio dosta bluesa, materijal za “Low Country Blues” snimio je pred presađivanje jetre prošlog ljeta (obolio je od hepatitisa C 2007. godine).

Od 12 skladbi albuma, samo je jedna, ali izvrsna – “Just Another Rider” – Allmanova, napisana u suradnji s Warrenom Haynesom, gitaristom Allman Brothers Banda; sve ostale su stare, relativno nepoznate iz kataloga Skipa Jamesa, Otisa Rusha, Juniora Wellsa, Amosa Millburna, Magic Sama... bluesmena od Delte i Texasa do Chicaga, zatim sedamminutna verzija tradicionalne “Rolling Stone,” te jedna Muddyja Watersa – “Can’t Be Satisfied” – i jedna B. B. Kinga – “Please Accept My Love.” U njoj, još i odlična puhačka sekcija, predivna električna gitara, ali ono što T-Bone Burnett drži u prvom planu, to je neusporedivi glas Gregga Allmana; u Allmanovoj interpretaciji, ta B.B. Kingova je prava vokalna poslastica...

“Low Country Blues” je Allmanovo putovanje u prošlost, u društvu onih koji su i oblikovali zvuk Allman benda. Ili povratak kući, za Gregga Allmana, njegovo iskazivanje poštovanja velikanima bluesa. Ali ne samo deklarativno – klasičnom materijalu koji seže više od 75 godina u povijest američke roots-glazbe, i koji je njega obrazovao, Allman, u novim, jednostavnim, jedinstvenim aranžmanima, koji iskre novom blues kreativnošću, daje svoj vlastiti, vrlo osobni i vrlo snažni pečat, unosi u njih svoju dušu i svoj zvuk i čini ih potpuno svojima.

XS
SM
MD
LG