Linkovi

Ljubavlju protiv boli


Realizador e produtor Ben Affleck aceita o Oscar na categoria de "Melhor Filme" por  "Argo" na cerimónia de entrega das estatuetas em Hollywood, Califórnia.
Realizador e produtor Ben Affleck aceita o Oscar na categoria de "Melhor Filme" por  "Argo" na cerimónia de entrega das estatuetas em Hollywood, Califórnia.

Znanstvenici su došli do novih dokaza koji pokazuju da je jaka, strastvena ljubav vrlo snažno sredstvo protiv boli. Kako kažu, radi se o impulsima koji uzbude - ne srce da kuca brže! - nego mozak i to u onim njegovim područjima koja daju ugodu

Sedamdesetih godina, veliki je hit bila pjesma "Love Hurts", Ljubav boli, no, kako se pokazuje, ljubav NE boli. Ustvari, ona pruža osjećaj ugode, boljeg osjećanja, i to kako emocionalno tako i fizički. Znanstvenici su proveli studiju na 15 studenata koji su tvrdili da su u prvim, intenzivnim fazama nove ljubavne veze. Još u fazi odabira sudionika studije, studenti su odgovorili na upitnik dizajniran tako da identificira one koji su euforični i opsesivno misle na svoje ljubljene: "Pitanja, odnosno tvrdnje poput 'Moj bi život bio besmislen bez mog/moje voljene' i još neke slične usporedbe. Ako su na tim pitanjima dobili puno bodova, onda smo ih pozvali da sudjeluju u našoj studiji".

Tako kaže vodeći autor studije Jarred Younger, profesor na Odjelu za anesteziologiju Sveučilišta Stanford, u Kaliforniji. On kaže da strastvena ljubav, ako ju se opiše takvim riječima, zvuči poput ovisnosti. Dakle, htio je vidjeti da li intenzivni ljubavni osjećaji stimuliraju iste onakve biokemijske reakcije u mozgu kao što to čine droge ili alkohol: "Znamo da droge koje djeluju na te centre smanjuju bol. Pitali smo se, stoga, ako ljubav aktivira te iste centre, bi li ona također smanjila bol?"

Koristeći MRI, magnetsku rezonanciju, znanstvenici su snimili mozgove sudionika dok su oni gledali fotografije svojih voljenih, kao i one atraktivnih prijatelja, odnosno prijateljica. Također su ispitanicima dali da u ruci drže jedan termički uređaj - kontroliran putem kompjutera - koji izaziva blažu bol. Younger kaže da su studenti koji su se koncentrirali na fotografije svojih obožavanih osjetili daleko manje boli tijekom eksperimenta od onih koji su gledali slike prijatelja: "Kod umjerenih intenziteta boli, bol je bila smanjena za oko 45 posto, što je bolje nego što biste postigli s analgetikom koji se može kupiti bez recepta. Ustvari, to je skoro jednako dobro kao i neki jači analgetici, oni koji se izdaju samo na recept".

Kod jače boli, Younger kaže da je osjećaj čežnje za voljenom osobom smanjio neugodu za 12 posto. Ne baš da je to veliko olakšanje, priznaje on, ali je jače od mnogih lijekova. A što kad se strast ohladi? Younger kaže da planira zagledati i u učinke dugotrajne ljubavne veze na ublažavanje boli. Studija o strasti i boli objavljena je u časopisu PLoS ONE.

XS
SM
MD
LG