Linkovi

Louisiana: Ribarska industrija gubi na milione dolara


Zalihe kamenica, Louisiana
Zalihe kamenica, Louisiana

Dok kompanija British Petroleum nastavlja pokušaje zaustavljanja izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, američki zvaničnici su zabranili ribarenje od rijeke Mississippi istočno do Alabame i Floride.

Dok kompanija British Petroleum nastavlja pokušaje zaustavljanja izljeva nafte u Meksičkom zaljevu, američki zvaničnici su zabranili ribarenje od rijeke Mississippi istočno do Alabame i Floride. Procjenjuje se da ribarska industrija u Louisiani gubi milione dolara. Ali neki u toj industriji upozoravaju da će zabrana ribarenja biti bolna, ali da neće predstavljati katastrofu.

Sal Sunseri je suvlasnik kompanije P&J za uzgoj kamenica, koja se nalazi u istorijskoj francuskoj četvrti New Orleansa. Kompanija već 134 godine snabdjeva restorane svježim kamenicama u New Orleansu i ostalim dijelovima Sjedinjenih Država. Oni svaki dan restoranima donose 30-35 hiljada kamenica.Kompanija je dio industrije riblje hrane u Louisiani koja ostvaruje godišnji promet od oko 2.4 milijarde dolara, i najveća je u Sjedinjenim Državama. 50% proizvodnje kamenica u toj saveznoj državi je zatvoreno, ali za sada je njihova cijena ostala ista.

Već ima manje zaliha. Jer, plićaci na istočnoj strani rijeke su najproduktivnija uzgajilišta kamenica na svijetu. Stoga poduzimamo mjere predostrožnosti i zatvaramo ih. Sada uzimamo kamenice samo sa zapadne strane, kaže Sal Sunseri.

On naglašava da je zabrana ribarenja istočno od rijeke Mississippi samo mjera predostrožnosti. Do sada nema dokaza o zagađenju rijeke uzrokovanom naftnom mrljom.

Peter Garica je dopredsjedatelj odbora Louisiane za tržište ribe. Gospodin Garica, koji je porijeklom iz Hrvatske, je također komercijalni ribar, a lovi i rakove. On kaže, ako se zabrana nastavi na istočnoj strani Mississipija, da će riblja industrija Louisiane preživjeti, jer 70% riba i školjki dolaze sa zapadne strane rijeke.

Ribarenje će se nastaviti, bez obzira da li se radi o zapadnoj ili istočnoj strani, kaže on.

Peter Garica kaže da je smanjenje zaliha samo privremeno i da je djelimično uzrokovano potrošačima koji iz straha pretjerano kupuju.

Na tržištu trenutno postoji lažan osjećaj nesigurnosti, tako da ljudi kupuju u većim količinama nego obično. Čak se više kupuje i na tržnicama.

Spacijaliteti ribljeg restorana Bourbon House u francuskoj četvrti New Orleansa su lokalni morski plodovi. Jedan od menadžera Steve Pettus kaže da nije imao problema kupiti svježu ribu od svojih nabavljača. Njegova briga je da mušterije znaju da su morski plodovi koje služi svježi i sigurni. Jer na tabli se piše iz koje oblasti stižu kamenice. On naglašava da se pažljivo dokumentuje odakle potiču morski plodovi. Svaka vreća kamenica koja teži 23 kilograma ima etiketu koja označava područje iz kojeg one dolaze. Restoran Bourbon House tu informaciju piše na tabli iza bara sa kamenicama, kako bi ga mušterije mogle vidjeti.

Nisam uopće zabrinut za kvalitet. Jer se ne oslanjam samo na regulatorne agencije koje utvrđuju kvalitet vode u kojem se školjke gaje. Oslanjam se i na reputaciju dobavljača sa kojima jako dugo poslujemo, kaže Steve Pettus.

Kompanija British petroleum namjerava zatvoriti naftnu rupu sa eksperimentalnim poklopcem. Riblja industrija taj razvoj događaja pomno prati i nada se uspjehu.

XS
SM
MD
LG