Linkovi

Spriječiti katastrofu u gradovima na uštrb farmi


Spriječiti katastrofu u gradovima na uštrb farmi
Spriječiti katastrofu u gradovima na uštrb farmi

Američka vlada odlučila poplaviti ruralna područja Louisiane kako bi skrenula vodu iz velikih gradova

Inženjerijski korpus američke vojske je otvorio kanale na rijeci Mississippi kako bi se nabujala rijeka izlila iz teško poplavljenih gradskih područja. Ovaj će potez medjutim dovesti do poplava gotovo 8 hiljada četvornih kilometara uglavnom plodnih zemljoradničkih regiona savezne države Lousiane. Iako će ovaj odljev poplaviti i veliki dio ruralnih domova, ovo je jedini način da se spriječe katastrofalne poplave u gradovima i da se spase ljudski životi:

72 kilometra sjeverno od glavnog grada Louisiane će vode Mississippija poplaviti ruralna područja u visini i do 6 metara. Radi se o poljima i farmama i domovima više od 25 hiljada ljudi. Pukovnik Ed Fleming je akciju nazvao historijskom:

Ovo ne da je historijski trenutak za Louisianu i grad Morganzu, nego za cijelu našu zemlju. Ovo je prvi dan u povijesti naše zemlje da smo otvorili tri velika kanala u pustili nabujalu rijeku kroz njih.

Usljed topljenja velikih snijegova sa okolnih planinskih lanaca, i jakih proljetnih kiša, rijeka Mississippi je već poplavila na stotine domova i mjesta biznisa. Uništila je na hiljade hektara kukuruza i soje, a sada prijeti malim gradovima, farmama i rafinerijama izmedju Memphisa, Tennessi, i Meksičkog zaljeva. Prve procjene ukazuju na više od milijardu dolara štete.

Da su kanali ostali zatvoreni, vojni inženjeri kažu da bi šteta u velikim gradovima prema jugu bila mnogo veća nego što već jest. Stanovništvo kaže s rezignacijom da nisu imali izbora.

Kažu da će poplaviti domove 30 do 60 hiljada ljudi, no alternativa tome je uništenje New Orleansa i Baton Rougea. A tu se već radi o preko milion ljudi, i gubitku biznisa u milijardama... Istina, ovdje će se izgubiti dosta polja, farmi, i ljudi će zaostati u ljetnjim poslovima na poljima, ali morali smo izabrati manju štetu.
, kaže Jerry Berger, stanovnik Louisiane.

No, ta manja šteta je slaba utjeha onima koji će izgubiti dom, posebno onima koji nisu osigurani protiv poplava.

Na žalost, nemamo osiguranje protiv poplave. Jednostavno smo misili da neće trebati, jer smo prošle godine dobro prošli. No, sada ćemo morati dobro platiti za to, govori George Morrison, vlasnikjedne kuće.

Stručnjaci kažu da Amerikanci mogu očekivati veće premije osiguranja kao rezultat ovogodšnjih poplava. Sjedinjene Države su već raportirale oko 5 milijardi štete od prirodnih katastrofa, što bi prema statistikama i predvidjanjima Nacionalnog centra za klimatske podatke, do kraja godine biti više od dosadašnjih rekordnih 9 milijardi šteta pretrpljenih 2008. godine.
XS
SM
MD
LG