Linkovi

Sto godina od rođenja Louisa Prime - kralja swingera, kralja Vegasa, neopjevanog junaka rock-and-rolla


Sto godina od rođenja Louisa Prime - kralja swingera, kralja Vegasa, neopjevanog junaka rock-and-rolla
Sto godina od rođenja Louisa Prime - kralja swingera, kralja Vegasa, neopjevanog junaka rock-and-rolla

Louis Prima je umro 24. kolovoza 1978. godine. Za karijere duge pet desetljeća skladao je gotovo osam stotina pjesama! U svoje su ih repertoare uvrštavali mnogi – od Goodmana i Fletchera Hendersona i Glenna Millera do Davida Leeja Rotha do Los Lobosa

Tijekom njegovih pola stoljeća u zabavljačkoj industriji promijenilo se nekoliko glazbenih razdoblja, no Louis Prima je znao kako se prilagoditi vodećim glazbenim trendovima.

Njuorleanski Festival jazza i kulturnog nasljeđa, održan nedavno po 41. puta, svake godine, još od 1975., prati izdavanje službenog postera, s temama ili likovima glazbenika iz bogate jazz povijesti New Orleansa. Autor ovogodišnjeg postera bio je pjevač i slikar Tony Bennett, s portretom Louisa Prime, rođenog u New Orleansu prije sto godina.

Potkraj tridesetih, “Kraljem swinga” proglasit će klarinetista i bandleadera Bennyja Goodmana, kao rezultat njegovog velikog hita “Sing Sing Sing (With a Swing)," ali skladba je bila Primina, on ju je napisao i snimio, sa svojim New Orleans Gang, u ožujku 1936. godine. Široj publici, Louis Prima – trubač, pjevač, skladatelj – još je bio relativno nepoznat tih godina, osim kao skladatelj Goodmanova hita, naročito nakon onog koncerta 16. siječnja 1938. godine, u Carnegie Hallu, koncerta koji mnogi smatraju jednim od najznačajnijih u povijesti jazza, koncerta orkestra Bennyja Goodmana. Vrhunac večeri i bila je ta Primina skladba, s nezaboravnim solo nastupima tenor-saksofonista Babea Russina, trubača Harryja Jamesa, bubnjara Genea Krupe, pijanista Jessa Stacyja i samoga Goodmana.

Kovanicu “swing” najčešće pripisuju Dukeu Ellingtonu, zbog one njegove “It Don’t Mean a Thing If It Ain’t Got That Swing,” iz 1932., ali mnogi tvrde da je ona bila Primina. Kako bilo, “Sing Sing Sing” Louisa Prime čvrsto se poistovjećuje s razdobljem bid banda i swinga. Njen originalni naslov bio je “Sing Bing Sing” (Prima je na umu imao Binga Crosbyja), ali za kratko vrijeme njen je naslov bio promijenjen i dobila je širi kontekst. Mnogi su je otada i uvrštavali u svoje repertoare, no najslavnija verzija ostaje ona Goodmanova orkestra.

Louis Prima je rođen 1910., u obitelji talijanskih doseljenika, sa Sicilije. Kao dijete, učio je violinu; do njegove 14. godine i mislilo se da se priprema za karijeru koncertnog violinista. Ali onda je uzeo u ruke trubu starijeg brata Leona, sâm naučio na njoj svirati i nju neće više ispuštati iz ruku do kraja života. Kao tinejdžer bio je pod utjecajem, naravno, dvojice njuorleanskih jazz velikana, Louisa Armstronga i Kinga Olivera.

Kao tinejdžer još, dvadesetih godina prošlog stoljeća, Prima je već vodio i vlastiti jazz-ansambl, u New Orleans stilu; tridesetih – vlastiti swing combo, New Orleans Gang. S njim je, 1934., i došao u New York, na poticaj bandleadera Guya Lombarda; s New Orleans Gang je, dvije godine kasnije, i snimio “Sing Sing Sing,” za etiketu Brunswick. U New Yorku, Prima ulazi i u uspješno glazbeno partnerstvo s klarinetistom i saksofonistom Pee Wee Russellom. Vodi svoj New Orleans Gang i u Los Angeles.

Godine 1939., New Orleans Gang se raspada i Prima uskoro formira vlastiti big band - Gleeby Rhythm Orchestra - od 22 člana. Neće proći puno vremena i 1944. godine Louis Prima imat će, s njima, svoj drugi hit. Bit će prodan u milijun primjeraka, otvoriti vrata mnogim drugim američkim glazbenicima talijanskog porijekla, od Perryja Coma do Vica Damonea, Deana Martina, Tonyja Bennetta... Riječ je o pjesmi “Angelina;” njome su u američki život ušli i “antipasto, minestrone, pasta e fagioli, pizza...”

Pedesetih godina, Prima vodi vlastiti bend u Las Vegasu – The Witnesses - i s popularnim njuorleanskim tenor saksofonistom Samom Buterom, te svojom četvrtom suprugom, Keely Smith (njih dvoje će kasnije biti uzor Sonnyju i Cher), stvara jedinstveni “Italianate jump jazz” zvuk, nastupa na televiziji i u filmovima i za Capitol Records snima niz novih hitova – “Oh, Marie”, “Just a Gigolo”, “Jump, Jive an’ Wail”, “Bell Bottom Trousers”, “Josephina”, “Please No Squeeza Da Banana”, “Bacciagaloop, Makes Love on the Stoop”, “That Old Black Magic”, “Buona Sera”...

Kasne pedesete su za Primu najuspješnije razdoblje cijele njegove karijere. U diskografskom smislu, ali i zbog činjenice da u Vegasu definira još jednu novu glazbenu scenu – “Las Vegas cocktail lounge scene,” i stavlja Vegas na kartu zabavnih destinacija, a onda svojim zvukom - jazz-pop-rock stilom, polaže temelje ranog rock-and-rolla. Kad su Elvisa pitali odakle mu oni pokreti, u “All Shook Up,” odgovorio je – “od Louisa Prime, naravno.”

Početkom šezdesetih, međutim, Primina popularnost opada. Krajem tog desetljeća (1967.), Louisu Primi pruža se ipak još jedna velika šansa – daje svoj glas (i trubu) “Kingu Louieju,” orangutanu, u zadnjem crtanom filmu Walta Disneyja - “The Jungle Book,” nominiranom za Oscara. Prima će za istoimeni soundtrack primiti zlatni album. Nagradu Grammy već je bio dobio, 1958. godine, za duet sa Keely Smith u “That Old Black Magic.” Prilikom dodjele Grammyja 2008., pedeseta je obljetnica tog hita bila posebno obilježena, Louisu Primi bila odana posebna čast.

Neki jazz-kritičari inzistiraju na razlici, na distinkciji između umjetnika i zabavljača, drugim riječima – ako je netko slavan zbog svojih zabavljačkih vještina, svoje sposobnosti privlačenja pažnje javnosti, to ga, u njihovim očima, umanjuje i slabi kao umjetnika. Louis Prima je bio vrhunski showman, glasan i razigran, poznat po svojim lakrdijama i “forama” na pozornici, ali i kao sjajan trubač i pjevač, bio poznat i po tome što je publici uvijek davao do znanja da je talijanskog porijekla i da je rodom iz New Orleansa, slavu stekao kao vođa malih sastava i big bandova, u New Orleansu, u New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, i naravno – nizom hitova, od swing klasika “Sing Sing Sing,” skladbe koja je, 1982. godine, svoje mjesto dobila u Grammy Hall of Fame, do “That Old Black Magic.”

Louis Prima je umro 24. kolovoza 1978. godine. Za karijere duge pet desetljeća skladao je gotovo osam stotina pjesama! U svoje su ih repertoare uvrštavali mnogi – od Goodmana i Fletchera Hendersona i Glenna Millera do Davida Leeja Rotha do Los Lobosa. U Priminim izvedbama čuli smo ih u bezbroj filmova, TV-serija, reklama... “Raging Bull”, “All That Jazz”, “Lolita”, “Awakenings”, “Deconstructing Harry”, “Big Night”, “Analyze This”, “Mission Impossible”... “The Sopranos”... Coca-Cola, Nike, Fiat reklamama... S pjesmom “I Wanna Be Like You” (The Monkey Song), Roberta i Richarda Shermana, Louis Prima vječno ostaje u srcima malih i velikih diljem svijeta i kao “King Louie,” kralj svih swingera!

XS
SM
MD
LG