Linkovi

Dan zahvalnosti: Besplatni obroci za beskućnike Los Angelesa


Dan zahvalnosti stize i u dio Los Angelesa koji se zove Skid Row, što je dio centra grada gdje na hiljade beskućnika živi u parkovima i pod šatorima. Naš novinar Mike O Sullivan je razgovarao sa volonterima u jednoj javnojo kuhinji gdje se pripremaju praznični obroci.

Na ulicama se vidi surova realnost. Beskućnici spavaju na betonu. Unutra, jedna kuhinja industrijskog tipa može prehraniti na hiljade njih, uz pomoć volontera. Danas su tu uposlenici kompanije za financijske usluge Wells Fargo. Oni dobijaju smjernice od osoblja kuhinje iz kršćanske humanitarne organizacije Los Angeles Mission.

Slatka pita od tikve se sprema unaprijed, i peče na sami praznik.

Pripremamo obroke za Dan zahvalnosti. Danas pravimo pite od slatkog krompira, sve pravimo samo, od kore do kreme, kaže Keisha Matthews.

Oni prave 600 slatkih pita, što će biti dezert za 4 hiljade beskućnika, nakon što pojedu glavni obrok od pečene ćurke, zajedno sa svim ostalim prilozima koji se prave za ovaj praznik.

Volonteri su zadovoljni što njihova kompanija pomaže sa ovim volonterskim programom.

Omogućili su nam da dođemo ovdje i podržimo zajednicu i dobijemo šansu da radimo sa drugima i da pomognemo drugima. Sretna sam što sam danas ovdje, kaže Juliette Zhu.

Još jedan volonter u kuhinji, inače bankar u svakodnevnom životu, također je zadovoljan što je tu.

Divno je vratiti uslugu zajednici, sretan sam što ovo možemo uraditi, kaže Jay Hong.

Šef kuhinje shvata beskućništvo. I sam je proveo pet godina na ulici.

Kada sam postao beskućnik, došlo je do kraha stambenog tržišta, i mnogo toga se dešavalo. Prolazio sam kroz razvod, i donio neke loše odluke, kaže Grant.

Ali dobio je pomoć, te sada i sam pomaže drugima da dobiju topao obrok i podršku, kako bi mogli promijeniti svoje živote. A to je pomoć koja je potrebna svaki dan, uključujući i Dan Zahvalnosti.

XS
SM
MD
LG