Linkovi

Los Angeles: Porast broja beskućnika čak za 23%


Broj beskućnika u Sjedinjenim državama se smanjio za 3% u periodu između 2015 i 2016 godine. Ali u 13 savezniih država, kao i glavnom američkom gradu, zabilježen je porast. Kalifornija je među tim saveznim državama, sa jednom od najvećih stopa beskućništva u zemlji. Unutar te savezne države, u oblasti Los Angelesa je zabilježen porast beskućništva od čak 23%. Dok su glasači izglasali porez na prodaju kako bi se borilo protiv beskućništva, mnogi stanovnici kažu da se mnogo više mora učiniti.

Znakovi beskućništva se mogu vidjeti svugdje u Los Angelesu. To je život kojeg Destiny Prescott zna isuviše dobro.

Spavala sam u kolima, na plaži.

U Los Angelesu smo svjedoci sve bržeg porasta beskućništva, kaže Peter Lynn.

Neki kažu da je jedan od glavnih razloga beskućništva mala ponuda smještaja u dijelovima u kojima je stopa siromaštva već velika.

Kako ekonomija jača, sve veća kupovna moć se ulijeva u stambeno tržište, te se i stanarina tada povećava za 100 ili 200 dolara. Ničiji prihodi ne mogu ići u korak s tim, kaže Lynn.

Bogati postaju još bogatiji, a srednja klasa polako iščezava, kaže Tanya Tull.

Venice, zajednica na plaži u Los Angelesu, mjesto je gdje se šatori beskućnika i multimilionske kuće nalaze jedni uz druge.

Stanovnici tu u svojim baštama nađu beskućnike kako vrše nuždu. Grad mora uraditi više kako bi pomogao beskućnicima koji su ranjivi. Moraju uraditi više kako bi nešto učinili i za stanovnike koju tu ulažu, kaže William Hawkins.

Jedan pristup kojeg su usvojili grad Los Angeles i drugi dijelovi zemlje je model Housing First u kojem se beskućnik dovodi u stalni dom bez postavljanja ikakvih zahtjeva, kao što je pohađanje časova za starateljstvo ili za liječenje od ovisnosti.

Ljudski um mora imati dom, sigurno mjesto, i šta god da to podrazumjevalo, trebali bi razvijati nove pristupe stvaranju tih sigurnih mjesta koje ljudi mogu kontrolirati.

Dovedete ih u smještaj i pružite brigu. Organizirate kućne posjete, zdravstvenu brigu, kao i brigu za mentalno zdravlje, kaže Tessa Madden.

Destiny Prescott i njena kćerka su pronašle pomoć u programu za smještaj nazvanom PATH Gramercy.

Sada smo u vlastitom smještaju, možemo zaključati vrata, imamo ključ, lijepo je i dobro se osjećam, kaže ona.

To je vrsta rješenja koju se Los Angeles nada da će proširiti, gradnjom novih kuća i preobraćanjem već postojećih zgrada u stalni smještaj za beskućnike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG