Linkovi

Londonski muzej vraća opljačkane artefakte Nigeriji


Ova fotografija muzeja Horniman prikazuje beninsku ploču od legure bakra koja predstavlja susret između beninskog poglavice Uwanguea i portugalskih trgovaca.
Ova fotografija muzeja Horniman prikazuje beninsku ploču od legure bakra koja predstavlja susret između beninskog poglavice Uwanguea i portugalskih trgovaca.

Rukovodstvo muzeja Horniman iz Londona suglasilo se vratiti opljačkanu kolekciju vrijednih predmeta Nigeriji, uključujući takozvane beninske bronce, izvijestio je Muzej.

U saopćenju se navodi da pod vlasništvo 72 predmeta, koji su opljačkani 1897. godine i obuhvata 12 brončanih ploča poznatih kao Bronza iz Benina, bit će prebačeni nigerijskim vlastima.

Dužnosnica muzeja sa jugoistoka Londona Eve Salomon rekla je da su dokazi jasni da su predmeti oduzeti silom i konsultacije izvana podržale su stav da je moralno i adekvatno vratiti Nigeriji vlasništvo nad predmetima.

Predmete su iz grada Benina odnijeli britanski vojnici u februaru 1897. godine.

U januaru je nigerijska Nacionalna komisija za muzeje i spomenike tražila povratak predmeta.

Predmeti iz Hornimanove kolekcije samo su neki od artefakata vraćenih u Nigeriju u posljednjih nekoliko mjeseci iz drugih muzeja.

Jesus College u Cambridgeu i Univerzitet Aberdeen prošlog su mjeseca vratili skulpturu pijetla i glavu oba (kralja).

Njemačke vlasti su također vratile više od 1.100 artefakata u tu zapadnoafričku zemlju.

Iz nigerijske Nacionalne komisija za muzeje i spomenike ističu da će neke od neprocjenjivih skulptura biti pohranjene u nacionalnom muzeju u Beninu, a druge u muzeju u Lagosu.

Britanski muzej drži najveću svjetsku kolekciju beninske bronce. Iz ove institucije navode da je Zakonom o britanskom muzeju iz 1963. i Zakonom o nacionalnoj baštini iz 1983. godine godine muzeju zabranjeno trajno vraćanje predmeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG