Linkovi

Londonska policija se uključuje u istragu o Johnsonovoj proslavi rođendana


Boris Johnson
Boris Johnson

Londonska Metropoliten policija istraživaće navode o kršenju COVID pravila u sjedištu britanskog premijera u ulici Downing Street broj 10 nakon što je dobila informacije o okupljanju za vrijeme "lockdowna".

Komesarka Cressida Dick rekla je da istražuju "potencijalna kršenja propisa o COVID-19" u Downing Streetu od 2020. godine.

Kako je rekla, istraga je pokrenuta kao "rezultat informacija koje je dao istražni tim kabineta", na čelu sa državnom službenicom Sue Gray, prenosi BBC.

Kancelarija kabineta je saopštila da će se istraga gospođe Gray nastaviti.
BBC, međutim, navodi da izvještaj vjerovatno neće biti objavljen dok policija vodi istragu, i nije jasno koliko će za to biti potrebno vremena.

Cressida Dick je rekla da razumije "duboku zabrinutost javnosti" zbog navoda stranaka u broju 10, zajedno sa "ogromnim žrtvama" koje je javnost podnijela tokom pandemije.

Rekla je da će policija razmotriti navode koji se "čine kao najozbiljnije i najteže kršenje" propisa.

"Kao rezultat informacija koje je dostavila Kabinetska kancelarija i, kao drugo, sopstvenih procjena službenika, mogu da potvrdim da policija sada istražuje niz događaja koji su se desili u Downing Streetu u posljednje dvije godine u vezi sa potencijalnim kršenjem propisa o COVID-19", dodala je.

Vijest dolazi nakon novih navoda o rođendanskoj zabavi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona u junu 2020.

Downing Street je priznao da se osoblje okupilo unutar broja 10 kako bi proslavilo rođendan Borisa Johnsona kada je još bilo na snazi prvo zatvaranje zbog COVID-19.

Ali ministri su osporili broj ljudi koji je prisustvovao tom događaju i pozvali na "strpljenje" dok se istraga Sue Gray sprovodi kako bi se utvrdile činjenice.

Naime, kako su naveli iz britanskog kanala ITV, tadašnja Johnsonova zaručnica, sada žena, Carrie Symonds, organizovala je zabavu iznenađenja za njegov 5. rođendan 19. juna 2020. godine uz do 30 članova osoblja.

Prema tadašnjim pravilima uvedenih zbog korona virusa, društvena okupljanja bila su dopuštena samo napolju i za šest osoba.

Prema navodima ITV-a Symonds kao i dizajnerica interijera Lulu Lytle koja je uređivala stan premijera, poklonile su Johnsonu tortu, te mu je osoblje otpevalo "Sretan rođendan" na zabavi koja je trajala pola sata.

Iz Downing Streeta je saopšteno da se osoblje nakratko okupilo nakon sastanka i da je Johnson prisustvovao skupu manje od 10 minuta.

Odbacili su kao "potpuno neistinite" tvrdnje da je premijer te večeri održao zasebnu zabavu sa porodičnim prijateljima, te su rekli da se napolju susreo sa manjim brojem članova porodice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG