Linkovi

London: pet godina od terorističkih napada u javnom prometu


"Nitko nije očekivao da će se netko tko je rođen ovdje okrenuti protiv vlastite zemlje. To je bio zaista šok. Jer, riječ je o posve novoj vrsti neprijatelja, uz popratne probleme kao što su rasa, religija, jezik, kultura…," rekao je M.J. Gohel, stručnjak za sigurnosnu problematiku koji radi u think-tanku Asia-Pacific Foundation

Jučer se navršila peta godišnjica od terorističkih napada u londonskom javnom prometu, u kojima su poginule 52 osobe. Napadači – svi muslimanske vjere – nisu u Britaniju došli iz inozemstva već su bili dio tamošnje muslimanske zajednice, odnosno bili su rođeni i odrasli su u Britaniji. Napadi koji su se dogodili 7. srpnja 2005. godine bili su svojevrsna prekretnica u tome kako britansko društvo doživljava problem terorizma. Oni su također predstavljali veliki izazov i test za veliku muslimansku zajednicu u toj zemlji.

Na Trgu Tavistock u Londonu održana je nedavno komemoracija žrtvama terorističkog samoubilačkog napada na autobus gradskog prometa, u kojem je – 7. srpnja 2005. godine – poginulo 13 osoba. Ovaj je napad bio četvrti, posljednji u nizu očito koordiniranih terorističkih napada, u kojima su – sve zajedno – poginule 52 osobe. Za razliku od terorističkih napada na New York i Washington, 2001., počinitelji u Londonu nisu bili stranci, već Britanci, rođeni i odrasli u Ujedinjenom Kraljevstvu. O značaju te činjenice govori M.J. Gohel, stručnjak za sigurnosnu problematiku koji radi u think-tanku Asia-Pacific Foundation.

"Nitko nije očekivao da će se netko tko je rođen ovdje okrenuti protiv vlastite zemlje. To je bio zaista šok. Jer, riječ je o posve novoj vrsti neprijatelja, uz popratne probleme kao što su rasa, religija, jezik, kultura… Sistem se vrlo brzo trebao prilagoditi – što znači da nije dovoljno samo bolje nadzirati granice. Treba usvojiti posve novu strategiju."

Britanska islamska zajednica bila je nakon napada u Londonu pod reflektorima javnosti više nego ikad prije. Hadiya Masieh sjeća se atmosfere nakon napada, prije pet godina. Tada je bila studentica, a sada radi za ne-vladinu organizaciju Three Faiths Forum koja na sveučilištima promiče alternative ekstremizmu.

"Mislim da je cijela situacija bila svojevrsni poziv na buđenje za muslimansku zajednicu. Većina njezinih pripadnika nije bila svjesna da postoji mala grupa ljudi koji su skloni ekstremizmu zbog neslaganja s nekim aspektima britanske vanjske politike."

Povodom godišnjice terorističkih napada, londonski gradonačelnik Boris Johnson posebno je odao priznanje lokalnoj upravi koja se – neposredno nakon napada - trudila da 'glavni grad nastavi funkcionirati, te da bude ujedinjen u žalosti za žrtvama a ne u međusobnoj mržnji i sumnjičenju'. Britanske sigurnosne službe procjenjuju da je opasnost novog terorističkog napada i dalje vrlo visoka. M.J. Gohel kaže da se sigurnosne službe moraju kontinuirano adaptirati izazovima koji se stalno izmjenjuju.

"U posljednjih pet godina dogodili su se bombaški napadi u Londonu i Glasgowu, pa onda pokušaj napada na putničke avione amonij-nitratom, na transatlantskim linijama. Teroristi uvijek tragaju za novim načinom kako da nas napadnu i zbog toga sigurnosne službe uvijek moraju biti korak ispred njih."

Pet godina nakon terorističkih napada, London uvelike živi kao i prije. Već odavno je nestao strah kod putnika i turista koji je bio zamjetan u javnom prometu, neposredno nakon terorističkih napada na autobuse i podzemnu željeznicu. Sigurnosne službe međutim upozoravaju da su novi teroristički napadi u Britaniji prilično izgledni te da ih planiraju - 'domaći' teroristi.

XS
SM
MD
LG