Linkovi

London opet predvodi svjetsko tržište nekretnina


Kao i većina velikih svjetskih gradova London je bio prilično pogođen nedavnom globalnom recesijom.

London je dugo bio omiljeno odredište za super bogate ljude iz cijelog svijeta. No, nedavne loše ekonomske prilike prorijedile su strane ulagače. No, sada se vraćaju i kupuju luksuzne posjede u britanskom glavnom gradu. Na londonskom se tržištu nekretnina ruski tajkuni natječu se s plemstvom Srednjeg istoka i nigerijskim naftnim bogatašima.

Kao i većina velikih svjetskih gradova London je bio prilično pogođen nedavnom globalnom recesijom. No, jedan segment društva vraća se u velikom stilu. Britanski je glavni grad raj za najbogatije ljude svijeta, i nakon dvije godine opreznijeg ulaganja, oni se vraćaju u punom sjaju. U vrtu ovog posjeda vrijednog 14 milijuna dolara, zvukovi fontane daju privid da se ovo mjesto nalazi daleko izvan grada. U stvari, nalazi se samo nekoliko kilometara od centra Londona. Trgovac vrlo skupim nekretninama, Trevor Abramson kaže da su upravo ovakve nekretnine pomogle izvući londosko tržište nekretnina iz ekonomskih problema: "London predvodi na svjetskom tržištu. Ako pogledate New York, Los Angeles, Paris, Berlin, Frankfurt, pa čak i jug Francuske, sva ta tržišta, u smislu vrlo skupih nekretnina, znatno se sporije oporavljaju od ovog".

Posjed koji privlači najveću pažnju ima prestižnu adresu – Hyde Park. Radi se o modernom zdanju smještenom među viktorijanskim zgradama u zapadnom Londonu. Najviša etaža zgrade nedano je prodana za rekordnih 220 milijuna dolara. Ime kupca je tajno, no trgovci nekretninama kažu da postoji ogroman interes klijentele sa Srednjeg istoka, te iz Nigerije. Ovaj je posjed, između ostalog, opremljen neprobojnim staklom, pročišćivačem zraka koji sprječava napad otrovnim plinom, kao i sobu u slučaju hitne situacije, takozvanu panic room. Sve ovo privlači strane kupce koji na umu imaju i pitanje sigurnosti. Tu je i podzemni tunel koji vodi u susjedni hotel Mandarin Oriental, čije osoblje stoji stanarima na raspolaganju danju i noću, a lokalne trgovine uključuju luksuzni Harrods i Harvey Nichols. Travor Abrahamson kaže da uz tradicionalne kupce sa srednjeg istoka i iz Rusije, i novi ulagači počinju stizati na tržište: "Nailazimo na skoro svaku nacionalnost, a među najnovijima su Kinezi, od kojih smo imali nekih vrlo ozbiljnih upita".

Jedno nedavno istraživanje o luksuznoj robi u Londonu pokazalo je porast cijena po prvi puta od 2007 godine. Cijene kvalitetnih vina i kavijara skočile su za 25 posto u godini. Ronnie Armist direktor je odjela za investicijsko savjetovanje pri tvrtki Stonehage, koja je provela ovo istraživanje. On kaže da je oslabljena funta igrala veliku ulogu u trenutnoj situaciji.

U vrlo konkurentnom svijetu bogatih, postoji jedan potencijalni trofej koji se našao u vijestima. Regent Street jedan je od najpoznatijih londonskih trgovačkih centara, a vlasnik kompanija Crown Estates ponudila ga je za prodaju. Ukupna se cijena predviđa na dvije i pol milijarde dolara. Postoje izvješća da su za njega zainteresirani neki bogati kupci, među njima i katarska kraljevska obitelj.

No, za većinu ljudi u Britaniji, duga bitka s recesijom se nastavlja, uz visoku stopu neuposlenosti i usporeni ekonomski rast. Oni samo mogu ljubomorno promatrati ove vrlo bogate ljude koji se spremaju u Londonu potrošiti ozbiljno velike iznose novca.

XS
SM
MD
LG