Linkovi

Olimpijske igre u Londonu: Ramazan izazov i za sportiste i za organizatore


Koliko će snage biti uz cjelodnevni post?
Koliko će snage biti uz cjelodnevni post?

U tumačenju pravila ramazanskog posta postoje razlike, ali nigdje se ne spominje da ima ikakvih izuzetaka za sportiste

Ljetne olimpijske igre u Londonu ove godine biće održane u vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Cjelodnevni post sportista, muslimana vjernika, biće poseban izazov, ne samo za njih, nego i za organizatore olimpijade. Sportisti vjernici će se takmičiti sudržavajući se od jela cijelog dana. Uz to, moraće praktično usred noći, toliko potrebne za odmor, ustajati i jesti prije trenutka kada post počinje. Po londonskom vremenu to će biti oko 4 sata ujutro.

Direktor najveće londonske džamije i član Organizacionog odbora olimpijskih igara Muhammad Abdul Bari upravo buđenje u sred noći smatra najvećom poteškoćom za sportiste:

„Činjenica je da će sportisti, vjernici koji žele poštovati obavezu posta, ostati uskraćeni za cjelonoćni san i odmor. Kako će se to na njih odraziti, ovisiće od individualnih sposobnosti, odlučnosti i duha.“

Realna je pretpostavka da se mnogi sportisti iz islamskih zemalja neće moći prilagoditi postu koji će u dugim londonskim ljetnim danima trajati i do 17 sati dnevno.

U tumačenju pravila ramazanskog posta postoje razlike, ali nigdje se ne spominje da ima ikakvih izuzetaka za sportiste. Gospodin Bari podsjeća da se sportisti iz muslimanskih zemalja sa tim problemom suočavaju skoro svake godine i dodaje:

„Obaveza posta ovisi o sportistima i njihovim nacionalnim timovima. Vjerujem da su razgovarali sa vjerskim autoritetima u njihovim zemljama o tome šta raditi.“

Organizacioni odbor olimpijskih igara osiguraće hranu po islamskim pravilima, a u svakom trenutku biće pri ruci i potreban broj imama i hodža za vjerske obrede. Za oganizatore će izazov biti i to što će veliki broj gledalaca, gostiju i turista iz muslimanskih zemalja sasvim sigurno postiti.

Glavni svećenik londonske olimpijade Canon Duncan Greeen, inače član Britanske anglikanske crkve, ističe:

„Održali smo niz razgovora i dogovora da bi bili sigurni da se oni koji budu poštovali obavezu posta tokom Ramazana ne nađu u dodatnim teškoćama. Primjera radi, biće osigurane velike količine tečnosti za osvježavanje parktično na svakom koraku.“

Drugim riječima, u organizaciji najveće svjetske sportske smotre učinjeno je mnogo toga da muslimanima vjernicima, bilo da su sportisti, treneri, gledatelji olimpijskih nadmetanja... dani dugog dvevnog posta budu što lakše podnošljivi.
Olimpijske igre u Londonu: Ramazan izazov i za sportiste i za organizatore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
XS
SM
MD
LG