Linkovi

Sigurnost na OI London 2012: Grad neće biti u opsadi


Pred organizatorima olimpijade je, od zvaničnog otvaranja slijedećeg petka, 17 izazovnih dana. Vjeruju da se ništa ne-olimpijsko neće desiti.

Sigurnost je zasigurno najveća briga i bojazan organizatora olimpijade u Londonu. Od terorističkog napada na članove izraleskog olimpijskog tima na igrama u Minhenu 1972. godine prošlo je 40 godina u kojima je terorizam izrastao u moru svjetskih razmjera. Bezbjednost takmičara, zvaničnika, gledalaca... postala je velika je stavka u budžetu potrebnom za uspješnu oranizaciju i provođenje igara.

Što se tiče ljetnih olimpijskih igara u Londonu, piloti britanskih zračnih snaga će danonoćno kontrolirati nebo. Svo vrijeme letjeće spremni na svaku eventualnost i intervenciju. Na zemlji će biti 17 hiljada pripadnika elitinih britanskih jedinica, a na krovovima visokih zgrada uokolo olimpijskog parka već su postavljeni lanseri protiv-avionskih raketa. Na Temzi borbena plovila i pripadnici pomorskih snaga britanske mornarice. Učešće britanskih oružanih snaga u obezbjeđivanju sigurnosti tokom olimpijade povećano je posljednjih dana za nekoliko hiljada vojnika, jer privatna kompanija kojoj je povjeren civilni dio osiguranja nije uspjela angažirati potreban broj vrhunski obučenih zaštitara.

Konsultant za sigurnost David Rubens ističe:

„Mislim da je u ovom trenutku pošteno reći da svi zaštitni mehanizmi nisu još uvijek spremni. Ali, do početka sportskih nadmetanja, vjerujem da ćemo biti spremni za svaku eventualnost.“

Milioni posjetilaca i na hiljade sportista neće, nadaju se organizatori londonske olimpijade, vidjeti ili trpjeti zbog oštrih mjera sigurnosti. Za njih bi sve to trebalo izgledati kao prolazak kroz uobičajenu kontrolu na aerodromima.

U Centru sigurnosne službe lociranom na olimpijskom parku biće korištena najmodernija tehnologija za nadzor svih dijelova 200 hektara prostranog kompleksa. U tom centru, uz civilno osoblje, dežuraće i brojni policijski stručnjaci. Među njima svakodnevno prisutan biće i pomoćnik šefa londonske policije Chris Allison:

„Biće uočljiv povećan broj policajaca vani, na terenu. Ključno je za nas da djelujemo tako da ne skrenemo pažnju sa sportskih nadmetanja i drugih manifestacija.“

Osim sigurnosti brojnih olimpijskih objekata u Londonu, krupan izazov je i sigurnost širom Britanije. Predsjednik Organizacionog odbora londonske olimpijade, nekadašnji osvajač zlatne medalje, Sebastian Coe ističe da unatoč svim mjerama, obezbjeđivanje sigurnosti neće dominirati Igrama:

„Pozivamo sve koji to mogu da dođu u London i budu učesnici najvećeg sportskog događaja do sada održanog u našoj zemlji. London neće biti grad u opsadi.“

Pred organizatorima Ljetnih olimpijskih igara London 2012. je, od zvaničnog otvaranja Igara slijedećeg petka, 17 izazovnih dana. Vjeruju da se ništa ne-olimpijsko neće desiti.
XS
SM
MD
LG