Linkovi

London: Počelo odbrojavanje za 30. OI


Biciklistički velodrom pod krovom: gradnja olimpijskih objekata teče brže od planiranog
Biciklistički velodrom pod krovom: gradnja olimpijskih objekata teče brže od planiranog

Cijena gradnje olimpijskih objekata je ogromna. Budžet londonskih igara je 14 i po milijardi dolara, skoro trostruko veći u odnosu na procjenu sa kojom je London ušao u kandidaturu za domaćina.

Brojne sportske zvijezde i političari pristigli su ovih dana u London da razgledaju objekte koji se grade na prostoru Olimpijskog parka, gdje će tačno za dvije godine biti otvorene naredne ljetne olimpijske igre. Britanski nadležni zvaničnici ističu da London u pripremama ide ispred planiranog, a članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta izražavaju zadovoljstvo do sada urađenim. Da ipak ima poneki kamen u cipeli koji žulja govori i bojazan vezana za troškove pripreme i održavanja Igara u uvjetima globalne ekonomske recesije i širokog kresanja troškova na koje se morala odlučiti britanska vlada.

Organizatori Igara tvrde da je Olimpijski park, lociran u predgrađu Stratfod, najveće gradilište u Evropi. Na hiljade radnika radi i gradi na nekadašnjoj i poodavno napuštenopj industrijskoj zoni.

Za dvije godine olimpijski plamen biće upaljen na impresivnom stadionu kojim će prodefilirati sportisti iz, kako se procjenjuje, 205 država u okviru ceremonije otvaranja 30. ljetnih olimpijskih igara.

Zarad obilježavana početka odbrojavanja u London je stigao i jedan od nauspješnijih olimpijaca, američki sprinter Michael Johnson, osvajač 4 zlatne nedalje. I za sportiste je period od dvije godine kamen-međaš u njihovim priprema za olimpijska takmičenja ističe gospodin Johnson i dodaje:

Michael Johnson
Michael Johnson

“Vrhunskim takmičarima nije teško trenirati, ali je ipak početak odbrojavanja snažan podsjetnik za sve sportiste i trenere da počnu brusiti i tijelo i psihu za najveći sportski događaj.”

Dvije godine do početka olimpijade su kamen-međaš i za London. Sportski objekti poprimaju konačne oblike - od impresivnog zdanja olimpijskog bazena gdje će plivači poput Michaela Phelpsa osvajati medalje, do futurističke školjke košarkaške dvorane. I nesvakidašnje zdanje velodroma, biciklističke arene, je u završnici.

Tu će se takmičiti britanska nada za zlatnu medalju, biciklista Chris Hoy:

Chris Hoy
Chris Hoy

“Mogu zamisliti sebe tu za dvije godine... Za mene tog velikog dana velodrom će biti ispunjen do posljednjeg mjesta, a pred početak vožnje žmarci uz kičmu, grč na licu, dah u grlu....”

Cijena gradnje olimpijskih objekata je ogromna. Budžet londonskih igara je 14 i po milijardi dolara, skoro trostruko veći u odnosu na procjenu sa kojom je London ušao u kandidaturu za domaćina. Iz britanske vlade upozoravaju da olimpijske igre neće biti izuzete iz sadašnjeg kresanja troškova, ali da se to ne odnosi na glavne objekte.

Patrick Lane, novinar londonskog Economist-a kaže da je, mjeren na bilo koji način, račun isuviše velik:

Patrick Lane
Patrick Lane

“Igre su i sportska smotra i projekat gradnje i obnove. I na bilo koji način da ih gledate, skupe su. Primjera radi, samo radi gradnje i obnove, ne bi bio građen stadion od 80.000 mjesta za sjedenje da bi se, poslije igara za koje mora biti sagrađen, pitali kako ga racionalno koristiti.”

Organizatori, pak, tvrde da će iza olimpijade ostati pozitivno naslijeđe. Sir Keith Mills, zamjenik predsjedavajućeg organizacionog komiteta Igara ističe:

Sir Keith Mills
Sir Keith Mills

“U vrijeme kada je ekonomsko stanje širom svijeta zaista teško, mislim da će olimpijske igre Britaniju stimulirati i možda izvući iz recesije.”

Građanima Londona, sudeći po njihovom raspoloženju, finansijski problemi neće uticati na oduševljene kojim prate gradnju objekata i čekaju na trenutak paljenja olimpijkog plamena. Ankete pokazuju da tri četvrtine Londonaca podržavaju igre, dakle više nego u vrijeme kada je London izabran za domaćina.

Ukupan trošak će biti velik, ali će i London dobiti mnogo, uvjereni su i građani i organizatori. I dodaju - grad će biti ponosan što je bio domaćin najveće svjetske sportske smotre.

XS
SM
MD
LG