Linkovi

London: Biciklom na posao


London: Biciklom na posao
London: Biciklom na posao

Voziti se biciklom kroz velike gradove ima svoje izazove. Jedan od najvećih je saobraćaj. Jedno od rješenja u Londonu su biciklistički autoputevi jarko plave boje, kako bi se jasno označili dijelovi puta rezervirani za bicikliste. Do sada su označene samo dvije staze duge 12 kilometara.

Londonska agencija za javni prevoz je uvela sistem iznajmljivanja bicikala u cijelom centralnom dijelu Londona kako bi podstakla ljude da se voze biciklom radije nego automobilom, taksijem ili drugim oblicima javnog prevoza. Širom glavnog grada Britanije se istovaruju novi bicikli.

Gradonačelnik Boris Johnson se nada da će ih stanovnici Londona redovno koristiti.

“Mislim da bi ste svi trebali koristiti ove bicikle” - kaže on.

Sistem u kojeg je uloženo 150 miliona dolara je drugi najveći sistem te vrste u svijetu. Biciklisti koriste elektronski ključ kako bi otključali bicikl sa jedne od preko 300 stanica. Biciklom se odvoze na svoju destinaciju i vrate ga na drugoj stanici. Gospodin Johnson kaže da je lekciju naučio iz svojih grešaka u Parizu, gdje mnogi bicikli budu ukradeni ili bačeni u rijeku. On je uvjeren da će ovaj sistem biti efikasan.

Gradonačelnik Londona Boris Johnson
Gradonačelnik Londona Boris Johnson

“To je fantastičan eksperiment novog vida javnog prevoza u Londonu” - kaže gospodin Johnson.

Bicikli su teški i robustni kako bi se minimalizirala šteta i vandalizam. Gradonačelnik Londona se nada da će grad učiniti jednim od najvećih biciklističkih gradova na svijetu. Međutim voziti se biciklom kroz grad ima svoje izazove. Jedan od najvećih je saobraćaj. U nekim dijelovima postoje označene biciklističke staze, u nekima ne. Osim toga, u ovom gradu postoji duga istorija anomiziteta između vozača i biciklista. Jedno od rješenja su biciklistički autoputevi jarko plave boje, kako bi se jasno označili dijelovi puta rezervirani za bicikliste. Do sada su označene samo dvije staze duge 12 kilometara. Očekuje se još 10 staza do 2015. godine. Prenatrpani autobusi i podzemna željeznica bi također mogli imati koristi od novog biciklističkog sistema.

“Ako bi mogli smanjiti pritisak na mrežu podzemne željeznice u centru Londona i na neke autobuske linije, onda bi to bila doista dobra stvar” - kaže David Brown iz londonskog transportnog ureda.”

Scott Taggart već biciklom ide na posao. On se nada da će novi plan značiti manje automobila na cestama.

“Što više ljudi možemo privoliti na bicikle” - to bolje, kaže on.

Na raspolaganju će biti 6 hiljada bicikala, i gradonačelnik Londona se nada da će, kada uzme maha, sistem rezultirati sa 40 hiljada vožnji biciklom dnevno.

XS
SM
MD
LG