Linkovi

Lokalnom valutom do ekonomskog oporavka?


Mjesto Great Barrington u okrugu Berkshire, Massachusetts
Mjesto Great Barrington u okrugu Berkshire, Massachusetts

Chris Lovett iz banke Berkshire: "Za 95 dolara isplaćujemo 100 BerkSharea. Dakle, tom se razlikom skoro pokrije dodatni porez, stoga ona predstavlja pristojan popust za kupce iz mjesta."

Jedna mala zajednica na sjeveroistoku američke savezne države Massachusetts poduzela je određene korake kako bi njena lokalna ekonomija nastavila rasti te odvratila negativne učinke globalizacije. U okrugu Berkshire, naime, stanovnici su uveli lokalnu valutu, nazvanu BerkShare. Kad njome kupuju robu u lokalnim trgovinama, dobiju popust.

Okrug Berkshire u Massachusettsu već dugo ima reputaciju neovisnog okruga gdje žive umjetnici i glazbenici. Posljednjih nekoliko godina, stanovnici ovog brdovitog kraja Nove Engleske koriste vlastitu valutu u lokalnim trgovinama i restoranima. Jedna od trgovina je Bike and Board u gradu Great Barrington, gdje se prodaju bicikli i snowboardovi. Vlasnik Stefan Root kaže da prihvaćanje valute nazvane BerkShares nije ništa drugačije od prihvaćanja američkog dolara. No, njihova lokalna valuta čvršće ga veže za zajednicu, kaže on:

"Kad netko dođe s namjerom da potroši naše Berkshare-e, to je osoba koja poznaje našu zajednicu i želi je podržati. U takvim prilikama započinje razgovor samo zahvaljujući tome što netko koristi nešto što odudara od norme."

Peter Levy redovita je mušterija u prodavaonici Bike and Board. On kaže da voli koristiti ovu lokalnu valutu jer mu pomaže da uštedi novac:

"Kad se radi o nekoj većoj kupnji, vjerojatno ću koristiti BerkShare valutu. No, moje svakodnevne transakcije uglavnom obavljam u dolarima jer bi korištenje dvaju različitih valuta bilo prekomplicirano. Ali, ako kupujem nešto na čemu sam siguran da ću značajno uštedjeti, onda ću koristiti naš lokalni novac."

Pet banaka na tom području mijenjaju dolare u BerkShare valutu, baš kao i u bilo koju drugu stranu valutu. Chris Lovett radi za Berkshire banku:

"Za 95 dolara isplaćujemo 100 BerkSharea. Dakle, tom se razlikom skoro pokrije dodatni porez, stoga ona predstavlja pristojan popust za kupce iz mjesta."

Nick Kacher radi u institutu New Economics koji podržava BerkShare valutu. Kacher kaže da je korištenje lokalne valute koncept kojim se potiče stanovništvo da, kad je god to moguće, kupuje lokalno, a ne u velikim robnim kućama ili na internetu, jer time jačaju ekonomiju lokalne zajednice i čine je otpornijom na posljedice globalne krize. Osim toga, uporaba lokalne valute jača i samu zajednicu, kaže Nick Kacher:

"Na ekonomiju utječe masa nacionalnih i međunarodnih sila. One su često izvan kontrole, posebice u ruralnim regijama. Zato dio koncepta lokalne valute uključuje izgradnju otpornijih lokalnih ekonomija koje će se oduprijeti tim nacionalnim i međunarodnim utjecajima."

Otkad je uvedena ova lokalna valuta 2006. godine, u opticaju je bilo oko tri milijuna BerkShare-a. Sistem njihovog korištenja još se razvija, no Nick Karcher kaže da bi se motiviranjem ljudi da kupuju i obavljaju transakcije unutar regije u kojoj žive moglo zaštititi male zajednice od financijskih nedaća koje se osjećaju drugdje u svijetu.

XS
SM
MD
LG