Linkovi

Amerikanci biraju guvernere dvije države, izbori širom SAD test i za nove zakone


Demokratski kandidat za guvernera Terry McAuliffe na predizbornom skupu u Virginiji, 1. novembar 2021.
Demokratski kandidat za guvernera Terry McAuliffe na predizbornom skupu u Virginiji, 1. novembar 2021.

Birači u Sjedinjenim Državama glasaju u utorak za guvernere saveznih država Virginia i New Jersey, na izborima koji se pomno prate širom zemlje uoči izborne trke za članove Kongresa naredne godine.

U Virginiji, kandidati za guvernera su demokrata Terry McAuliffe​, koji je bio na tom položaju od 2014. do 2018. godine, i republikanac Glenn Youngkin​, novo lice na političkoj sceni.

Oba kandidata su posljednje predizborne skupove održali u ponedjeljak u predgrađima sjeverne Virgnije, u okolini prijestolnice Washington. Youngkin​ je svojim pristalicama rekao da se na izborima u utorak "odlučuje budućnost zemlje", dok je McAuliffe​ poručio da su "ulozi ogromni".

Podrška za demokratskog kandidata je prema anketama proteklih mjeseci pala, kako je opadala i popularnost predsjednika Joea Bidena. Bivši predsjednik Donald Trump podržao je Youngkin​a.

U New Jerseyju, guverner Phil Murphy​ pokušava da postane prvi demokrata koji je ponovo izabran na taj položaj posljednje 44 godine. Njegov protivkandidat je bivši republikanski član državne skupštine Jack Ciattarelli.

Demokrate imaju tijesnu većinu u Predstavničkom domu, gdje se 2022. godine ponovo bira svih 435 članova. Trenutno su upražnjena tri mjesta u donjem domu američkog Kongresa koja se moraju popuniti prije kongresnih izbora.

U utorak će biti održani vanredni izbori za članove Predstavničkog doma koji zastupaju dva distrikta u državi Ohio. Također se održavaju stranački izbori za zakonodavca koji će zastupati jedan distrikt na Floridi.

Širom zemlje se održava i niz lokalnih izbora, od gradonačelnika i gradskih vijeća do školskih odbora, dok se glasa i o nizu mjera i inicijativa. Izbori širom SAD u utorak takođe će biti prvi test novih restrikcija na glasanje, koje su usvojili republikanci, dok će izborni zvaničnici imati priliku da se suprotstave dezinformacijama u pogledu bezbjednosti izbora.

Za pojedine građane, izlazak na biralište će biti drugačiji u odnosu na prošlu godinu, kada su zvaničnici uveli promjene zbog pandemije koronavirusa kako bi olakšali glasanje poštom. U pojedinim američkim državama, te promjene su ostale na snazi, dok su negdje ukinute.

U nekim državama, pooštrena su pravila za glasanje zbog zakona koje su usvojila lokalna zakonodavna tijela koje kontrolišu republikanci. Među njima su i Florida i Georgia, gdje birači moraju da poštuju nova pravila za identifikaciju da bi glasali poštom.

Republikanci su tvrdili da su te promjene neophodne da bi se poboljšala bezbjednost i javno povjerenje poslije predsjedničkih izbora 2020. godine, a u svjetlu Trumpovih nedokazanih tvrdnji da su izbori bili pokradeni.

Te tvrdnje su odbacile sudije i izborni zvaničnici iz obje stranke koji su potvrdili izborni rezultat, kao i sekretar za pravosuđe za vrijeme Trumpove administracije.

Izborni zvaničnici će u utorak također imati priliku da obrazuju birače o tome kako izborni sistem funkcioniše i da se suprotstave dezinformacijama koje i dalje postoje u pogledu predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG