Linkovi

Srbija: Lokalni i parlamentarni izbori 26. aprila. Opozicija bojkotuje


Izbori u Srbiji su raspisani, dok dio opozicije bojkotuje izazak na birališta, Foto: VOA
Izbori u Srbiji su raspisani, dok dio opozicije bojkotuje izazak na birališta, Foto: VOA

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da raspisuje parlamentarne izbore i potvrdio da će datum njihovog održavanja biti 26. april.

Kako je naveo, biće više od 50 dana izborne kampanje, pa će to biti jedna od najdužih kampanja ikada, što će, dodaje, biti dovoljno vremena da svi predstave svoje programe.

"Želim svima uspjeh. Da sve protekne u demokratskoj atmosferi. Naravno da će biti povišenih tonova i strasti, uvijek ih je bilo i biće, ali je važno da sve bude demokratski", rekao je Vučić.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas lokalne izbore za 26. april ove godine.

Odluka o raspisivanju izbora za odbornike skupšina gradova i skupština opština u Srbiji se ne odnosi na opštine u kojima su održani vanredni izbori.

"Ova odluka se ne odnosi na skupštine gradova Zaječara, Bora i Beograda, zatim skupštine opština Kosjerić, Lučani, Aranđelovac, Negotin, Majdanpek, Mionica, Medveđa, Preševo, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka", precizirala je Gojković.

Na listi SNS-a na predstojećim izborima prvi na listi odmah iza nosioca, Vučića, je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pišu beogradski mediji.

Druga na listi biće Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević četvrti, a voditelj Lav Grigorije Pajkić peti.

Violinista Jovan Kolundžija biće treći, a kako navode mediji u Beogradu, u prvih 20 biće 11 ili 12 potpuno novih lica sa Akademije mladih lidera SNS.

Bojkot opozicije

Savez za Srbiju proglasio je danas, nakon što su raspisani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, bojkot izbora na svim nivoima.

Predsjedavajući Zoran Lutovac je na pres konferenciji rekao da se SzS više od godinu dana bori za slobodne i poštene izbore, što je vlast, prema njegovoj ocjeni, ignorisala, vodila kampanju za lažne izbore i stvarala lažnu opoziciju.

Na pitanje novinara kakva će biti strategija bojkota, budući da mediji sa nacionalnom frekvencijom nisu obavezni da izvještavaju o aktivnostima stranaka koje ne izlaze na izbore, Lutovac je odgovorio da kampanja bojkota ne znači neučestvovanje, nego zalaganje za slobodne izbore.

Na izborima neće učestvovati, prema najavama, Savez za Srbiju u kome su Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa, Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića, kao ni Pokret slobodnih građana, "Dosta je Bilo", incijativa "Ne davimo Beograd" i Državotvorni pokret Slobodana Samardžića.

Nakon što su danas zvanično raspisani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, naredni korak je na zainteresovanim strankama, pokretima i grupama građana da prikupe 10.000 potpisa i uz ovjeru ih predaju Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Posljednji rok za predaju liste je 10. april u ponoć, odnosno 15 dana prije datuma održavanja izbora, a RIK ih proglašava najkasnije 24 sata od predaje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG