Linkovi

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Bitka za najveće gradove u drugom krugu


Drugi krug za 14 dana
Drugi krug za 14 dana

Na jučer održanom prvom krugu lokalnih izbora Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i oporbene stranke lijevog centra ostvarile su dobre rezultate, a najveći gubitnik je dojučerašnja manja stranka vladajuće koalicije – Most.

U četiri najveća hrvatska grada gradonačelnik će biti izabran tek u drugom krugu za 14 dana.

HDZ je premoćno pobijedio u većini od 20 županija, socijaldemokrati (SDP) sa zajedničkim kandidatima ulaze u drugi krug za gradonačelnika u Zagrebi i Osijeku, a sami u Rijeci.

Dojučerašnja manja stranka vladajuće koalicije – populističko-klerikalni Most doživio je ozbiljan poraz. Loše su prošli i protestni Živi zid i klerikalni Hrast.

HDZ je „izrazito zadovoljan“, kazao je noćas predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Idu u drugi krug u 44 grada, u prvom krugu dobili su Vukovar i Zadar, ukupni rezultat na razini županija je ravan aktualnom rejtingu stranke – 32 posto.

„U ovim okolnostima, smatram da su rezultati pobjednički, realni. Bio bih zadovoljniji da smo još napravili mali iskorak u Rijeci i Zagrebu, no kada to usporedimo s rezultatima od prije četiri godine, možemo konstatirati uspjeh”, kazao je Plenković.

Šok za njih bio je da je HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet dobio tek nešto više od pet posto, a kandidatkinja desno od njega Bruna Esih deset posto. U Zagrebu u drugi krug ulaze Milan Bandić i kandidatkinja narodnjaka i socijaldemokrata Anka Mrak Taritaš.

Jedna je utakmica završila, krenuli smo sa drugom, kazala je ona noćas.

„Druga utakmica odnosit će se na referendumsko pitanje da li 70 posto građana želi promjene. Ako želi promjene onda će referendumsko pitanje biti 'mi koji želimo promjene' i oni koji žele da se u Zagrebu ništa ne promijeni, oni koji žele birati isto”, navela je Anka Mrak Taritaš.

U Metkoviću, kolijevci Mosta, oni su izgubili većinu u gradskomvijeću, a i njihova kandidatkinja za gradonačelnicu nije pobijedila u prvom krugu već ide u drugi, asvega trojica njihovih kandidata za župane idu u drugi krug.

Neizvjesnost u Metkoviću mediji su već nazvali novom bitkom na Neretvi.

Izdvojimo da je koalicija manjih stranaka ljevice u Zagrebu „Zagreb je naš” osvojila četiri od 51 mjesta u Gradskoj skupštini, dok predsjednik jedne od tih stranaka – Nove ljevice - Dragan Markovina, kandidat za gradonačelnika u Splitu, nije uspio ući niti u Gradsko vijeće.

U Splitu u drugi krug ide bivši kontroverzni gradonačelnik Željko Kerum.

Promatrači – građanska udruga GONG i klerikalna udruga „U ime obitelji” slažu se ocjeni da su izbori – osim manjih nedostataka – protekli korektno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG