Linkovi

RS: SNSD proglasio pobjedu, SDS će analizirati poraz


Glasanje u Banja Luci
Glasanje u Banja Luci

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu sa Miloradom Dodikom proglasio je pobjedu na održanim lokalnim izborima.

„SNSD je doživio uspjeh veći od onog kada smo počinjali“, rekao je Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na drugoj strani, Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) priznao je poraz. Rekao je da će rezultati biti analizirani kako bi se uvidjeli loši rezultati.

„Pokrenućemo odgovornost u stranci, a krećem od sebe prvoga“, kazao je Bosić, te dodao da se stranka okrenula realnim problemima koje građani nisu prepoznali.

Prema preliminiarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), SDS gubi poziciju načelnika na Palama. Boško Jugović, kandidat koalicije "Složno za Pale", koju čine SNSD i još pet stranaka, trenutno je vodstvu, podaci su CIK-a.

CIK je saopćio da Igor Radojičić, kandidat ispred SNSD-a i još dvije stranke, vodi za gradonačelnika Banja Luke. Poraz je već priznao njegov protukandidat Dragan Čavić.

„Zahvaljujem građanima Banjaluke i glasačima koji su me podržali. Banjaluka je odlučila, ne mogu da sporim odluku građana“, rekao je Čavić, kandidat ispred Saveza za promjene.

SNSD je osvojio i poziciju gradonačelnika Trebinja, pokazuju preliminarni podaci CIK-a. Trenutni gradonačelnik, Slavko Vučurević, član Partije demokratskog progresa (PDP) i kandidat ispred Saveza za promjene priznao je poraz i zahvalio se građanima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu.

„Predstoji ozbiljna anliza i da vidimo koliko je na izborne rezultate utjecao referendum i čitava priča koju je SNSD stvorio pred same izbore, kao i koliko su utjecale opšte stvari“, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

CIK će nove podatke objaviti danas, 3. oktobra.

XS
SM
MD
LG