Linkovi

Manje od godinu i pol prije izbora, loša ekonomija trebala bi zabrinuti predsjednika Obamu


Predsjednik Obama u tvornici Chrysler u Toledu, Ohio
Predsjednik Obama u tvornici Chrysler u Toledu, Ohio

James Carville: "Predsjednik mora zasukati rukave, otići među ljude. On mora pokazati da su mu jasni njihovi problemi, da se svaki dan bori kako bi im bilo lakše i da ima plan da im u budućnosti bude bolje."

Najnovija ispitivanja američkog javnog mnijenja ukazuju na sve veće nezadovoljstvo ekonomskom situacijom u zemlji, za što mnogi krive predsjednika Obamu. Kako javlja Jim Malone, predsjednika bi to trebalo zabrinuti – naime sljedeće godine se održavaju izbori.

Anketa dnevnika Washington Post i televizijske mreže ABC ukazala je da 59 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Obama – kada je u pitanju ekonomija – svoj posao ne obavlja dobro. A ekonomija je prva na popisu prioriteta kada se glasa. Stopa neuposlenosti u Americi je 9.1 posto. Taj podatak, smatraju politički analitičari, predsjednika mora zabrinuti.

O ekonomiji je nedavno govorio i predsjednik Obama: "Postavili smo temelje dugoročnom gospodarskom rastu. No, ostalo je mnogo posla. Sve dok ima nezaposlenih koji žele raditi, to je pitanje za mene prvi prioritet."

Anemična ekonomija je prvi prioritet i političarima iz Republikanske stranke koji razmišljaju o predsjedničkoj kandidaturi. Jedan od njih je bivši guverner Minnesote Tim Pawlenty koji je nedavno u Chicagu predstavio svoj ekonomski plan koji se osniva na državnoj štednji i smanjenju poreza. "Predsjednik je očito zadovoljan činjenicom što imamo drugorazrednu ekonomiju koja je rezultat njegove trećerazredne politike. Ja nisam" - rekao je tom prilikom Pawlenty.

Prema anketama, u ovom trenutku, predsjednik Obama bi lako pobijedio većinu republikanskih protivnika. Utrka bi bila neizvjesna jedino kada bi mu protivnik bio Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa.

James Carville, strateg izbornih kampanji Billa Clintona, smatra da predsjednik Obama treba pokazati više suosjećanja kada su u pitanju Amerikanci kojima loše ide: "Tu je mnogo stvari o kojima treba nešto reći. Ali predsjednik mora zasukati rukave, otići među ljude. On mora pokazati da su mu jasni njihovi problemi, da se svaki dan bori kako bi im bilo lakše i da ima plan da im u budućnosti bude bolje."

Sada, prema novoj anketi, 47 posto Amerikanaca smatra da Obama dobro obavlja posao, dok 49 posto misli suprotno.

Još prije mjesec dana, mislilo se da će predsjednikova popularnost trajnije profitirati zbog likvidacije Osame bin Ladena. Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac kaže međutim da će se u studenom sljedeće godine, kada se održavaju predsjednički izbori, tog događaja malo tko sjećati: "Na izborima se glasači uvijek izjašnjavaju o političaru koji je na položaju. Zato će i na izborima 2012. glavno pitanje biti ekonomija i proračunski deficit te što je predsjednik po tim pitanjima učinio. Odnosno, što bi učinili republikanci, ako pobjede."

Predsjednik Ronald Reagan je 1984. osvojio drugi mandat iako je stopa neuposlenosti bila 7.2 posto. Međutim, trojici njegovih kolega u novije doba to nije pošlo za rukom. Izgubili su jer je – među ostalim – nezaposlenost bila razmjerno visoka, viša od 6 posto.

XS
SM
MD
LG