Linkovi

CRD: Stavovi o poštivanju ljudskih prava niži u BiH nego u regiji


Arhiv - Sarajevo, 2020. godine.
Arhiv - Sarajevo, 2020. godine.

Stavovi o poštivanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini su znatno lošiji nego u drugim državama Zapadnog Balkana, pokazalo je nedavno ispitivanje koje je sproveo Civil Rights Defenders (CRD). Ova anekta je ispitivala javno mnijenje o poštivanju ljudskih prava, medijskih sloboda, jednakosti i vladavine zakona u zemljama regiona, saopštio je CRD.

Odgovori koji su dali građani Bosne i Hercegovine su zabrinjavajući u nekoliko ključnih područja, navodi CRD, nakon što su rezultati pokazali da jedan od deset građana koji su učestvovali u ispitivanju vjeruje da se ljudska prava u potpunosti poštuju, što je znatno niže od prosjeka na Zapadnom Balkanu.

Na osnovu ispitivanja, jedan od četiri građanina vjeruje da se vladavina zakona poštuje u BiH, dok 74 posto građana vjeruje da je diskriminacija široko rasprostranjena, što je značajnije viši procent nego u bilo kojoj drugoj državi Zapadnog Balkana. Na Kosovu je taj procenat 63 posto, dok je u Sjevernoj Makedoniji taj procenat 60 posto.

“Poslijeratne generacije u Bosni i Hercegovini vjeruju da etnička pripadnost i vjeroispovijest imaju daleko veći utjecaj na nejednakost u odnosu na starije građane”, navedeno je u saopćenju.

Jedan od deset građana vjeruje da se medijske slobode poštuju u zemlji, što je znatno niže od ostalih država Zapadnog Balkana, objašnjeno je u saopćenju, dok stavovi o poštivanju medijskih sloboda i prava na mirno okupljanje su nešto lošiji u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH.

Programska savjetnica CRD-a za BiH Ena Bavčić je objasnila kako su očekivali da bi građani i građanke Bosne i Hercegovine mogli imati relativno negativnu percepciju poštivanja vladavine prava.

“Međutim, nismo očekivali da ćemo vidjeti ovako zapanjujuće depresivne odgovore, daleko najgore u odnosu na ostatak Zapadnog Balkana, i to je alarmantno. Dok se političari u zemlji i dalje prepiru oko nacionalnih identiteta i granica, ovo istraživanje šalje najjasniju sliku o tome kako građani i građanke gledaju na kolektivno upravljanje u BiH”, kazala je Bavčić.

Anketa o javnom mnijenju je sprovedena u sklopu regionalnog istraživanja koje je sprovela organizacija Civil Rights Defenders, zajedno sa IPSOS Strategic Marketingom, sa reprezentativnim uzorkom od preko 6.000 ispitanika.

XS
SM
MD
LG