Linkovi

Ljevičar hrvatskog porijekla Gabrijel Borić novi predsjednik Čilea


Gabrijel Borić ima 35 godina
Gabrijel Borić ima 35 godina

Ljevičar milenijalac hrvatskog porijekla, 35-godišnji Gabrijel Borić, izabran je za novog predsjednika Čilea u nedelju.

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, Borić je osvojio 56 odsto, a njegov protivkandidat Hose Antionio Kast 44 odsto.

Borićeve pristalice okupile su se u centru Sanjtaga da proslave pobjedu koju mu je čestitao i odlazeći predsjednik Sebastijan Pinjera.

"Biću predsjednik svih Čileanaca", rekao je Borić u kratkom pojavljivanju sa Pinjerom.

Borić je najmlađi izabrani predsjednik Čilea. Dužnost će preuzeti u martu.

Bio je među aktivistima koji su 2014. izabrani za članove Kongresa, nakon što su vodili proteste za bolje obrazovanje.

Obećao je da će "sahraniti" neoliberalni model koji je uspostavio Augusto Pinoče, te da će podići poreze za najbogatije kako bi se lakše finansirala mreža socijalne sigurnosti, da će se boriti protiv nejednakosti i više ulagati u zaštitu životne sredine.

Njegov protivkandidat, Kast, koji je u prošlosti branio vojnu diktaturu, pobijedio je Borića u prvom krugu, ali nije uspio da osigura pobjedu u drugom.

Gabrijel Borić i Hose Antionio Kast
Gabrijel Borić i Hose Antionio Kast

Borić je pred drugi krug uspio da mobiliše glasače i van glavnog grada Santjaga, u ruralnim predjelima. Recimo, u sjevernom regionu Antofagasti, Borić je u prvom krugu završio na trećem mjestu, a u drugom je bio ispred Kasta za skoro 20 odsto glasova.

Kast je katolik i otac devetoro djece, a pripada ekstremno desnom spektru. Na izborima 2017. dobio je 8 odsto glasova. Od tada je podizao rejting, ističući konzervativne vrijednosti i podstičući strah od imigranata iz Haitija i Venecuele, koji navodno čine krivična djela. Napadao je LBGTQ zajednicu u Čileu i zagovarao restrikcije na pravo na abortus.

Oba kandidata su u finišu kampanje, ipak, težila ka centru.

"Ja nisam ekstremista i ne osjećam da sam ekstremna desnica", rekao je Kast kada su otkrili da je njegov otac imao člansku kartu Nacističke partije Adolfa Hitlera.

Borić, koga podržava koalicija ljevičarskih partija u kojoj je u Komunistička partija, takođe se obraćao političkom centru i najavljivao da će sve promjene biti postepene i fiskalno odgovorne.

Borić je dobio predsjedničke izbore u momentu kada je kongres podijeljen, pa će mu to otežati sprovođenje agende.

XS
SM
MD
LG