Linkovi

Medicina: Josh Dwonch, nakon teškog oboljenja, trči, igra se, smije ...


Josh Dwonch
Josh Dwonch

Nakon pregleda u više bolnica u Seattleu, odakle su Dwonchovi, Josh je upućen u Dječiju bolnicu univerziteta Stanford i stavljen na listu čekanja za transplantaciju jetre. Utvrđeno je da bi i njegova majka mogla biti davalac. Ipak, u posljednjem trenutku, sticajem okolnosti, povoljnih po Dwonchove, a tragičnih za jednu drugu porodicu, osigurana je nova jetra za Josha.

Josh Dwonch trči, igra se, smije se.... radi sve ono što klinci njegovog uzrasta čine. Još dok je bio beba, ljekari su ustanovili da se kod Josha razvija rijekto oboljenje biliary atresia. Njegovi roditelji, humanitarni radnici, našli su se pred najtežim životnim iskušenjem. Uz pomoć mnogih, Josh je sada izvan životne opasnosti. Nedavno je proslavio treći rođendan. Svaki korak koji napravi za njegove roditelje je neizmjerna radost.

„Ljekari su nam rekli da Josh boluje od biliary atresie. Bili smo šokirani.... slomljeni.... mada smo bili pripremljeni da se suočimo sa činjenicom da sa Joshovim zdravljem nije sve u redu“ - kaže Andy Dwonch.

Biliary atresia se javlja kod jednog od 10 hiljada novorođenčadi. Doktor Evan Nadler, specijalista Nacionalnog medicinskog centra za djecu u Washingtonu obašnjava:

„Tokom vremena žučni kanali bivaju uništeni i tečnost iz jetre ne može proticati u žuč, što na kraju može dovesti do potpunog otkazivanja rada jetre.“

Hiruškim zahvatom Joshu je, kao bebi, ugrađena mala cijev kojom je tečnost iz jetre doticala do žuči. Takvo rješenje je ipak samo privremeno.

„Ljekari su nam rekli da će jednog dana, na kraju krajeva, našem sinu morati biti transplantirana jetra. Neizvjesnost se nastavljala“ - kaže Andy Dwonch.

Poslije operacije Dwonchovi su se vratili u Jerusalem, gdje su radili za jednu humanitarnu organizaciju. Sve je bilo u redu do pred prošli Božić:

„Tokom leta za Sjedinjene Države Josh je dobio blagu groznicu.....“ – prisjeća se Andy. To je bio početak novih, teških zebnji za nega i suprugu Albanu.

Albana i Andy Dwonch
Albana i Andy Dwonch

Nakon pregleda u više bolnica u Seattleu, odakle su Dwonchovi, Josh je upućen u Dječiju bolnicu univerziteta Stanford i stavljen na listu čekanja za transplantaciju jetre. Utvrđeno je da bi i njegova majka mogla biti davalac.

„To je bilo veliko olakšanje. Naravno, strahovala sam, jer je hirurška procedura duga i komplikovana, posebno teška za Josha. Bojala sam se i da li ću, poslije davanja jetre, biti u stanju brinuti o mom sinu, bojala se da će Andy morati da brine o dva bolesnika u kući, umjesto jednog.“

Ipak, u posljednjem trenutku, sticajem okolnosti, povoljnih po Dwonchove, a tragičnih za jednu drugu porodicu, osigurana je nova jetra za Josha. Transplantacija je trajala 10 sati i sada.....

„... djeca sa novom jetrom mogu živjeti potpuno normalnim životom“ - kaže doktor Nadler i dodaje da do sada nije ustanovljeno šta izaziva biliary atresiu.

Daljna istraživanja su nužna, a osigurati novac za ta istraživanja jedan je od ciljeva Američke fondacije za jetru, kaže potpredsjednica te fondacije Susan Robinson i dodaje:

„Uz prikupljanje novca, u brojne programe uključujemo manje zajednice širom Amerike, educiramo, razvijamo svijest o toj problematici.“

I Dwonchovi su sada aktivni učesnici tih programa. U Seattleu su, pored ostalog, organizatori šetnji kojima se promovira potreba liječenja oboljenja jetre i žuči.

„I za mene i za Andyja svaka aktivnost, svaki način podrške ljudima koji pate od oboljenja jetre i žuči ima najdublji smisao“ - kaže Albana Dwonch.

Dwonchovi su sretni, život njihovog sina nije više u opasnosti, a porodica koja je izgubila dijete čija je jetra sada Joshovom tijelu, je duboko u njihovim srcima.

„Svjesni smo činjenice da se jednoj drugoj porodici desila tragedija, a naš Josh dobio dar koji mu život znači“ - kaže na kraju Andy Dwonch.

XS
SM
MD
LG