Linkovi

Litvanija odbija zahtjev da uhapsi saveznika Navalnog


Arhiva - Leonid Volkov, saveznik ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, govori tokom konferencije za štampu u Berlinu, Njemačka, 21. avgusta 2020.

Litvanija je odbila naredbe moskovskog suda izdate u srijedu u kojima se traži hapšenje Leonida Volkova, prognanog saveznika ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Sudski nalozi, poslati putem Interpola, terete Volkova za podsticanje maloljetnika da učestvuju na neovlaštenim skupovima, što se u Rusiji potencijalno kažnjava kaznom do tri godine zatvora.

"Korištenje međunarodnih alata za politički motivisano gonjenje je pogrešna praksa", rekla je litvanska ministrica unutrašnjih poslova Agne Bilotajte, misleći na Interpol, međunarodnu policijsku mrežu koju finansirju vlade i koja koordinira prekogranične policijske operacije u 194 države članice.

Nalog za hapšenje Volkova "izaziva ozbiljne sumnje u vezi sa članstvom Rusije u tim organizacijama", dodala je Bilotajte.

Ruski sud, koji je saopštio da će Volkov biti zadržan u Rusiji dva mjeseca ako i kada bude izručen, rekao je da je potjernica izdata u okviru Zajednice nezavisnih država, organizacije bivših sovjetskih republika kojoj Litvanija ne pripada.

Potjernica dolazi nakon izbijanja demonstracija na kojima se zahtijeva puštanje ruskog opozicionog lidera Navalnog, koji je u zatvoru od 17. januara.

U odvojenom događaju u srijedu, supruga Navalnog, Julija Navalnaja, koja je nedavno privedena zbog učešća u skupovima podrške svom mužu u zatvoru, krenula je iz Rusije u Njemačku, prema izvoru koji je citirao Interfaks.

Volkov, strateg koji upravlja regionalnim sjedištem Navalnog, pobjegao je iz Rusije 2019. godine kada su vlasti otvorile krivičnu istragu zbog sumnje za pranje novca u fondaciji Navalnog za borbu protiv korupcije.

Navalnijeva grupa je više puta tu krivičnu istragu, među najnovijim od mnogih, nazvala politički motivisanom.

Volkov je iz svoje baze u Litvaniji organizovao proteste zahtijevajući puštanje Navalnog, a posljednji je planiran za ovu nedjelju.

XS
SM
MD
LG