Linkovi

Washington: U Fordovom teatru objelodanjena slika koja prikazuje trenutke nakon ubistva predsjednika Abrahama Lincolna


Jedna tek restaurirana slika prikazuje trenutke nakon ubistva predsjednika Abrahama Lincolna 1865. Ona je nedavno objelodanjena u Fordovom teatru ovdje u Washingtonu, gdje je ubijen 16-ti američki predsjednik. To je jedina poznata slika svjedoka koja prikazuje užas te sudbonosne noći.

Predsjednik Abraham Lincoln je ubijen dok je sa suprugom Mary gledao predstavu u pozorištu Ford u Washingtonu. Ubica John Wilkes Booth je pobjegao, a ranjeni predsjednik je prenešen u kuću Petersen preko puta ulice, gdje je umro sljedeće jutro. Slika je sada u vlasništvu američkog odjela za očuvanje parkova i ona prikazuje haos koji je nastao te noći.

Do kuće Petersen je živio umjetnik koji se našao na balkonu i slikao paradu koja je prolazila ulicom te noći, proslavljajući kraj građanskog rata i odmah je znao da je to istorijski trenutak kojem je bio svjedok. Vidio je kako predsjednika iznose na ulicu, te je to nacrtao a nakon toga i oslikao na platnu, kaže Laura Anderson iz odjela za očuvanje parkova.

Sliku nazvanu Lincoln Borne by Loving Hands je stvorio njemački umjetnik Carl Bersch i nakon nekoliko prethodnih restauracija sada joj je bio potreban ozbiljan popravak. Odjel za očuvanje parkova je od konzervatora Davida Olina zatražio da je restaurira.

U karijeri od više od 30 godina, nikada nisam vidio prikaz događaja koji se odigrao kod Fordovog teatra i koji prikazuje Lincolnovo ubistvo. Za mene je to veoma jedinstvena slika, kaže David Olin.

Olin i njegov tim su proveli šest mjeseci na restauraciji slike.

Prva faza je čišćenje, otklanjanje svih prethodnih slojeva, druga je strukturna opravka, a zatim nadopunjavanje dijelova koji su oštećeni sa bojama i pigmentima koji su prošli test vremena. Kada se slika očisti i popravi, cilj je ponovo dočarati umjetnikovu namjeru, objašnjava David Olin.

Tamara Luzeckyj je također radila na slici.

Uklonili smo sve što je smetalo u posljednjih stotinu godina i ljudi sada mogu vidjeti kako je slika izgledala u originalu, a ne masku u koju su dugo gledali, kaže Tamara Luzeckyj.

Nadam se da će posjetitelji kada vide ovu sliku razmisliti o onome šta se desilo tu noć u pozorištu Ford, kaže Laura Anderson.

To je bio istorijski trenutak. To je bio prvi put da je predsjednik ubijen, i da je vlast mirno prenesena, to je bio tužan trenutak kojeg je jasno osjetio umjetnik koji ju je naslikao.

Umjetničko djelo je izloženo u muzeju Fordovog teatra, u blizini mjesta gdje je predsjednik Lincoln ubijen i ono je jak podsjetnik na jedan od najmračnijih trenutaka u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG