Linkovi

Fotografije govore: globalne klimatske promjene su stvarne


Fotografije govore: globalne klimatske promjene su stvarne
Fotografije govore: globalne klimatske promjene su stvarne

Fotograf i avanturist James Balog proveo je 30 godina fotografirajući životinje i prirodu. Njegov najnoviji rad posvećen je zbivanjima na svjetskim glečerima. Slikajući ih, on se nada da će javnost i zvaničnike podstaći da poduzmu pozitivne korake po pitanju klimatskih promjena.

James Balog fotografira nestajuće glečere u najudaljenijim regijama svijeta:

- Pogledajte taj prijelaz postojeće forme u realnost koja nestaje. Negdje u tome, na toj granici između života i smrti, nalazi se priča koju treba ispričati.

Priča je Extreme Ice Survey, projekat kojeg je Balog utemeljio i vodi od 2006. Njegova je zamisao bila da postavi fotografske aparate na glečere na Grenlandu, Islandu, Aljasci i na američkim Stjenovitim Planinama, te da snima fotografije uz daljinsku kontrolu tokom dnevnih sati. Svaka je kamera snimila 4500 fotografija godišnje. Balog kaže da su ga fotografije zaprepastile već kad ih je prvi put pregledavao, posebno kad bi ih pustio jednu za drugom poput animiranog videa:

- Šokirate se kad to vidite. Sve te ogromne tvorevine prirode koje izgledaju monumentalno, moćno, bezvremenski … ti besmrtni dijelovi pejsaža, odjednom nestanu u vrlo kratkom periodu. To vam ozbiljno naruši osjećaj za vrijeme.

Fotografije dokumentiraju povlačenje, tačnije nestajanje glečera. Vidimo kako Grenlandska ledena ploča pukne i sruši se u more. Shvatimo, gledajući fotografije, zašto je kamera na glečeru Columbia, na Aljasci, morala biti premještena samo šest mjeseci nakon što je bila postavljena:

- Morali smo je daljinskim upravljačem stalno okretati jer je glečer stalno nestajao iz njenog vidnog polja, rušeći se u okean. Nikad nismo mislili da će statično fotografiranje biti tako dinamično.

Balog kaže da je vrlo teško, nakon što se vide fotografije, i dalje sumnjati u postojanje klimatskih promjena:

- Kako sam lično svjedočio tome, shvatio sam da su globalne klimatske promjene stvarne. Ne želim da neko te slike ili samu ideju klimatske promjene doživljava ili prezentira kao stvar vjerovanja. To nije religija, niti doktrina, a ni politički stav.

Prošli mjesec, Balog je za svoja ostvarenja doživio priznanje: nagrađen je prestižnom ekološkom nagradom Heinz Award za 2010. godinu. Balog kaže da mu je ova najnovija avantura na ledu pružila osjećaj koliko je globalni okoliš slabašan i ranjiv i koliko je hitna potreba da ga se zaštiti. On se nada da će njegove fotografije motivirati javnost i političare da učine nešto što bi zaustavilo i po mogućnosti preokrenulo ove opasne klimatske promjene.

XS
SM
MD
LG