Linkovi

Lideri SAD i EU dogovorili dijalog o ključnim mineralima


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sa sastanku sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom u Bijeloj kući. (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sa sastanku sa predsjednikom SAD Joeom Bidenom u Bijeloj kući. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsjednik SAD Joe Biden sastao se u petak u Bijeloj kući sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o potencijalnim sankcijama Kini zbog zabrinutosti da se Peking sprema da pošalje oružje Rusiji i nezadovoljstva Evrope zbog planova Washingtona da subvencioniše američke kompanije kroz Zakon o smanjenju inflacije.

Biden i von der Leyen su poslije sastanka saopštili da su se saglasili da započnu pregovore o upotrebi evropskih minerala ključnih za proizvodnju baterija za električna vozila koje ispunjavaju uslove za američke poreske olakšice.

Dvije strane su se saglasile da razgovaraju o ublažavanju razlika između SAD i EU u pogledu subvencija za električna vozila obuhvaćenih zakonom o čistoj energiji koji je usvojen prošle godine.

Von der Leyen je poslije sastanka sa Bidenom rekla da će dogovor, ako se postigne, dovesti do toga da se sirovi materijal iz EU tretira kao da je iz SAD.

"Važno je na obje strane Atlantika znati kakve se daju subvencije za čistu tehnologiju, da bi osigurali da udružimo snage i osnažimo tu industriju", poručila je predsjednica Evropske komisije.

Biden je na početku sastanka rekao da je važno da obje strane "podstiču nove investicije za industriju čiste tehnologije i otvaranje radnih mjesta" i da se osigura da postoje "dostupni lanci nabavke" za oba kontinenta.

Biden i von der Leyen su tokom sastanka također razgovarali o koordinaciji zapadnih zemalja da se podrži Ukrajina u ratu protiv Rusije, zajedničkim naporima da se smanji zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva i strahovanjima američke administracije u pogledu pojedinih ekonomskih praksi Kine.

Kada je riječ o Ukrajini, SAD i EU su uglavnom bile jedinstvene tokom ruskog rata, koordinisale sankcije protiv Moskve i isporuke oružja Kijevu.

U zajedničkom saopštenju poslije sastanka u petak, Biden i von der Leyen su naveli da su i dalje riješeni "da osiguraju da Ukrajina ima bezbjednosnu, ekonomsku i humanitarnu podršku koliko god je potrebno".

U obraćanju na početku sastanka, lideri SAD i EU su naglasili snagu partnerstva SAD i EU, jednistvenu podršku Ukrajini i napore da se Rusija pozove na odgovornost zbog invazije.

"Mi nismo samo partneri, Evropska unija i Sjedinjene Države su dobri prijatelji", poručila je von der Leyen i naglasila američku podršku Evropi u pronalaženju alternativnih energetskih zaliha kako bi članice EU smanjile zavisnost od ruskih energenata.

Sastanak je najnoviji u talasu diplomatije na visokom nivou sa evropskim liderima u vezi sa koordinacijom podrške Ukrajini u njenoj odbrani godinu dana poslije početka ruske invazije.

Biden se prošle nedjelje u Washingtonu sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Prošlog mjeseca otputovao je u Kijev da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zatim u Varšavu da posjeti poljskog predsjednika Andžeja Dudu i lidere bukureštanske devetorke.

"Uklonite rizik ove zavisnosti"

Usred rata protiv Ukrajine, Evropa se utrkuje da okonča svoje oslanjanje na Rusiju u pogledu fosilnih goriva, povećanjem domaće proizvodnje obnovljive energije. Da bi se to postiglo, bio bi potreban veći pristup kritičnim mineralima kao što su litijum, kobalt i rijetki zemni metali, od kojih većinu prerađuje Kina.

"Kina proizvodi 98 odsto evropskih zaliha rijetkih ruda" rekla je von der Leyen tokom zajedničke konferencije za novinare sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Kingstonu, u Ontariju, ranije ove nedjelje. "Evropa treba da smanji rizik od ove zavisnosti."

Von der Leyen je, međutim, bila opreznija u pridruživanju Bidenovoj administraciji u upozorenjima Kini da ne naoružava Moskvu u svojim ratnim naporima. Tokom konferencije za novinare sa Scholzom u Njemačkoj, ranije ovog mjeseca, ona je rekla da "za sada nema dokaza" da Kina to čini i da je pitanje sankcija protiv Pekinga "hipotetičko pitanje".

Diskriminatorna subvencija

Druga ključna tema je plan Bidenove administracije da u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022, koji EU smatra diskriminatornim, američkim kompanijama obezbijedi 369 milijardi dolara zelenih subvencija i poreskih olakšica s ciljem da se prepolovi emisija ugljenika do 2030. godine. U oktobru je formirana specijalna radna grupa koja treba da se pozabavi ovim problemima i izbegne transatlantsku trku za subvencije.

Očekuje se da će Biden i von der Leyen započeti pregovore kako bi EU omogućila da ima status sličan statusu partnera u slobodnoj trgovini kako bi mogla da bude izuzeta od klauzule Zakona o smanjenju inflacije koja zahtijeva da određeni procenat minerala koji se koriste u proizvodnji baterija budu domaće proizvodnje ili potiču od slobodnog trgovinskog partnera.

EU i Kanada rade na uspostavljanju "zelenog saveza" za razvoj odgovarajućih ekonomija koje su "klimatski neutralne, cirkularne i resursno efikasne". Očekuje se da će Biden koordinisati napore u svojoj posjeti Kanadi kasnije ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG