Linkovi

Lider Ugande vratio parlamentu strogi zakon protiv pripadnika LGBT - da ga pooštri


Predsjednik Ugande Joveri Musevini
Predsjednik Ugande Joveri Musevini

Predsjednik Ugande Joveri Museveni odbio je da potpiše zakon koji bi zahtijevao smrtnu kaznu za homoseksulnost u nekim slučajevima i poslao ga nazad u parlament na "pojačavanje".

Musevenijeva odluka objavljena je kasno u četvrtak nakon što se sastao sa poslanicima u svojoj vladajućoj stranci Nacionalnog pokreta otpora (NRM), od kojih su skoro svi podržali nacrt.

Sastanak je završen odlukom da se prijedlog zakona vrati u Skupštinu "sa prijedlozima za njegovo unapređenje", navodi se u saopštenju. Nije bilo jasno koje su preporuke predsjednika.

Parlament Ugande usvojio je zakon 21. marta, a predsjednik mora da ga potpiše da bi postao zakon.

Šef NRM-a Denis Hamson Obua rekao je u četvrtak da će se Museveni sastati u utorak sa parlamentarnim odborom za pravna i parlamentarna pitanja kako bi izradili nacrt amandmana na zakon.

Homoseksualnost je nezakonita u Ugandi - kao što je to slučaj u više od 30 od 54 afričke zemlje - prema zakonu iz kolonijalne ere koji kriminalizuje seksualne radnje "protiv poretka prirode". Kazna je doživotni zatvor.

Museveni je snažan protivnik LGBTQ prava. Prošlog mjeseca je gej ljude opisao kao "devijantne". Međutim, on je pod pritiskom međunarodne zajednice da stavi veto na zakon. Eksperti Ujedinjenih nacija kažu da bi zakon, ako bude usvojen, predstavljao "nevjerovatno kršenje ljudskih prava", a SAD su upozorile na ekonomske posljedice ako se zakon usvoji.

Prošlog mjeseca, američki državni sekretar Antony Blinken "pozvao je vladu Ugande da snažno razmotri [uticaj] primjene ovog zakona", rekavši preko Twittera da bi zakon "mogao da preokrene rezultate u borbi protiv HIV/AIDS-a".

Prijedlog zakona propisuje smrtnu kaznu za krivično djelo "teške homoseksualnosti", koje se definiše kao seksualni odnosi sa osobama zaraženim HIV-om, kao i maloljetnicima i drugim kategorijama ugroženih osoba. Također uključuje doživotni zatvor za "homoseksualnost".

Za one koji zagovaraju ili promovišu LGBTQ prava predlažu se zatvorske kazne do 20 godina.

Prema zakonu, osumnjičeni osuđen za "pokušaj teške homoseksualnosti" može biti osuđen na 14 godina zatvora, a za krivično djelo "homoseksualnost u pokušaju" kazna je do 10 godina.

Prijedlog zakona ima široku podršku u Ugandi, uključujući među crkvenim liderima. Uveo ga je poslanik koji je rekao da je njegov cilj da kazni "promovisanje, regrutovanje i finansiranje" LGBTQ aktivnosti u zemlji. Samo dva od 389 poslanika prisutnih na sjednici glasanja bila su protiv zakona.

Neke informacije dobijene su od agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG