Linkovi

Lider Sjeverne Koreje pozvao na povećanje nuklearnog arsenala


Kim Jong Un
Kim Jong Un

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je na "eksponencijalno" povećanje nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje.

On je rekao da time odgovara na "zabrinjavajuće vojne poteze SAD-a i drugih neprijateljskih snaga".

Kim Jong Un je na sastanku vladajuće Radničke partije rekao da postoji potreba za "ogromnom vojnom moći" da bi se nacionalni interes odbranio od prijetnji iz zemalja kao što su Južna Koreja i SAD.

On je rekao da te dvije zemlje pokušavaju da "izoluju i uguše" Sjevernu Koreju sa američkim nuklearnim sredstvima raspoređenim u Južnoj Koreji, što je situacija koja je "bez presedana u ljudskoj istoriji".

"Aktuelna situacija zahtijeva udvostručenje napora i da se u velikoj mjeri ojačaju vojne sposobnosti kao odgovor na zabrinjavajuće vojne poteze SAD-a i drugih neprijateljskih snaga", rekao je on.

Lider Sjevera opisao je Južnu Koreju kao "nesumnjivog neprijatelja", dodajući da je ta država sklona "nepromišljenom i opasnom gomilanju oružja".

"To naglašava važnost i neophodnost masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja i ta situacija poziva na eksponencijalno povećanje nuklearnog arsenala zemlje", dodao je Kim Jong Un.

On je pozvao na razvoj novih balističkih interkontinentalnih raketa i prvog vojnog satelita Pjongjanga što je prije moguće.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG