Linkovi

Lider Senata: Kriza u Americi zbog rasta antisemitizma


Lider većine u Senatu Chuck Schumer (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Lider većine u Senatu Chuck Schumer (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Porast antisemitizma od početka rata Izraela i Hamasa dostigao je kriznu tačku u Americi, upozorio je u srijedu lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer i ocijenio da to ugrožava bezbjednost Jevreja širom svijeta i budućnost Izraela.

"Za nas, Jevreje, rast antisemitizma je kriza. Ogroman požar koji se mora ugasiti", rekao je Schumer u emotivnom, 40-minutnom govoru u Senatu.

Naglasio je da ne promoviše politiku izraelske vlade niti ignoriše patnje Palestinaca.

Senat bi naredne nedjelje trebalo da razmotri zakonski prijedlog o pomoći Izraelu i Ukrajini. U Americi i širom svijeta izbili su protesti protiv izraelskog bombardovanja Gaze, posla napada Hamasa 7. oktobra.

Schumer, demokrata koji je najviši jevrejski zvaničnik u SAD, naglasio je da ne smatra da je veći dio kritika poteza izraelske vlade antisemitski.

"Ovaj govor takođe nije pokušaj da se usmjeri mržnja protiv jedne ili druge grupe. Vjerujem da netolerantnost prema jednog grupi Amerikanaca predstavlja netolerantnost prema svima", naglasio je on.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell pozdravio je Schumerov govor, uz poruku da se pridružuje osudama "ove mržnje".

Antisemitski incidenti u SAD porasli su za gotovo 400 odsto tokom dvije nedjelje od napada 7. oktobra, prema oktobarskim podacima Lige za borbu protiv klevete, organizacije koja se bori protiv antisemitizma i drugih oblika netolerancije.

Izrael je saaopštio da je Hamas ubio 1.200 ljudi, od beba do baka i djedova, tokom napada na jug zemlje. U izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, pokrenutoj posle napada, poginulo je gotovo 15.000 ljudi, od kojih su 40 odsto djeca, saopštili su palestinski zvaničnici.

Schumer je naveo da jevreji predstavljaju samo 2 odsto američke populacije ali da su meta 55 odsto svih krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema jednoj religiji, koje je registrovao FBI. Nagli rast takvih incidenata zabilježen je i u Schumerovoj rodnoj državi, New Yorku.

"Američki Jevreji se osjećaju isključenim, targetiranim i izolovanim. Osjećamo se kao da smo usamljeni", naglasio je lider demokrata u Senatu i podsjetio na viševjekovne napade na Jevreje širom svijeta, te govorio o svojoj prabaki i više od 20 rođaka koje su ubili nacisti 1941. godine.

U govoru i autorskom članku u New York Timesu, Schumer je zatražio da se američki Jevreji ne krive za akcije izraelske vojske u Gazi.

Solidarnost i saosjećanje mnogih Amerikanaca sa Jevrejima poslije napada, tokom kojih su mete uglavnom bili civili, ustupila je mjesto "drugim, više uznemirujućim glasovima", napisao je Schumer.

"Previše Amerikanaca danas zloupotrebljava argumente protiv Izraela i ubrzano se kreće ka raširenom antisemitizmu. Normalizacija i intenziviranje porasta mržnje je opasnost od koje strahuju mnogi Jevreji", naveo je Schumer i pozvao se na bojkote i vandalizam jevrejskih radnji "koje nemaju nikakve veze sa Izraelom", te maltretiranje i napade na jevrejske studente na univerzitetima.

Istakao je i da američki Arapi imaju slična strahovanja kada vide porast islamofobije i "užasne zločine kao što je užasavajuće ubistvo" šestogodišnjeg palestinskog dječaka u Illinoisu.

Rat Izraela i Hamasa podijelio je Kongres, a više od 35 demokrata pozvalo je da trajno primirje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG