Linkovi

Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada


Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada
Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada

Dok se pojačava medjunarodni pritisak na libijskog lidera Moammara Gadhafia da napusti zemlju, on je za američku TV mrežu izjavio da ga libijski narod voli i da nema planova da odustane od vlasti.

Dok se pojačava medjunarodni pritisak na libijskog lidera Moammara Gadhafia da napusti zemlju, on je za američku TV mrežu izjavio da ga libijski narod voli i da nema planova da odustane od vlasti. Američki zvaničnici su izašli sa do sada nastrožijim izjavama tražeći da Gadhafi ide. U isto vrijeme se izvještava da se u Zawiji, u blizini Triplija, ani-Gadhafijeve snage bore sa jedinicama lojalnim libisjkom lideru.

Zawiya je 50 kilometara zapadno od Tripolija. Svjedoci su za Glas Amerike rekli da su tenkovi sa vojnicima lojalnim Moammaru Gadhafiju poredani uz obalu, blokirajući gradski pristup moru.

Čovjek, koji za sebe kaže da je lider prosvjednika, je za Glas Amerike rekao šta se desilo u ponedjeljak uveče kada su Gadhafijeve snage pokušale ući u grad:

Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada
Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada

"Snage sigurnosti koje štite Gadhafija odpočele su napad sa zapadne strane Zawiya. Šta se onda desilo? Mi smo uspjeli da ubijemo trojicu naoružanih policajaca i uništimo njihovo vozilo. Ostali su pobjegli."

On kaže da prosvjednici u Zawiji nemaju dovoljno oružja i misli da libijci sami ne mogu zbaciti Gadhafija.

"Mislim da je potrebna intervencija sa strane. Treba ga opkoliti, uhapsiti i libijce osloboditi od njega, jer - kako se situacija odvija, svaki dan ćemo biti svjedoci novog masakra."

Obamina administracija je u ponedjeljak pojačala osude Gadhafija. Američka državna tajnica, Hillary Clinton je rekla:

"Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada i za njega je vrijeme da ode bez daljeg nasilja ili odgadjanja."

Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada
Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada

Ali je Moammar Gadhafi za ABC News rekao da planira ostati u Libiji jer ga njegov narod voli:

"Oni me vole, sav moj narod je uz mene. Oni me svi vole. Oni će umrijeti kako bi me zaštitili, moj narod. Ne, ne."

Evo, kako je na to reagirala američki ambasador u UN-u, Susan Rice:

"Iskreno govoreći to zvuči kao halucinacija. Kada se on može smijati i govoriti američkim i medjunarodnim novinarima dok ubija vlastiti narod, to samo podcrtava koliko je nepodoban da vodi, i koliko je daleko od relanosti."

Glas Amerike je primio ovaj video postavljen na You Tube. Ne zna se kada je tačno snimljen, ali pokazuje kako Gadhafijev sin, Saif al-Islam Gadhafi pristalicama obećava oružje.

"Oni kažu da je policija pobjegla. Ali danas mi ćemo dokazati suprotno - da je policija uz Libiju. Treba li vam oružje?“

Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada
Gadhafi je izgubio legitimitet da vlada

"Da, da", uzvikivali su prisutni.

"Dobićete podršku, oružje i sve što vam treba. Sve će biti u redu i vi ćete biti pobjednici", odgovorio je Gadhafijev sin.

Ali Saif al-Islam Gadhafi je za ABC News odbacio tvrdnje da je vlada okrutna prema narodu:

"Pokažite mi jedan jedini napad. Pokažite mi jednu jedinu bombu. Pokažite mi žrtve."

Žena koja je iz Libije, putem Skypa govorila za Glas Ameriie, kaže da su dokazi u lokalnim bolnicama:

"Čovjek koji je granatom iz ručnog bacača pogodjen u grudi. Vidjela sam čovjeka pogodjenog protuavionskim oružjem. To bi se oružje trebalo koristiti protiv aviona, a ne protiv ljudi na ulici."

Žena je tražila da joj se ne vidi lice. Ona kaže da su svi napeti tu gdje živi, mada su snage lojalne Gadhafiju promjenile stranu i sada pomažu gradjanima.

"Oni su dobrovoljci koji su, kao i policija, udružili snage sa prosvjednicima. Policajci su rasporedjeni po gradu."

Ova žena je za Glas Amerike rekla da ne zna šta će se sljedeće desiti u Libiji. Jedino što ona želi jeste da bude slobodna, i da se njena djeca mogu igrati u sigurnosti.

XS
SM
MD
LG