Linkovi

Libija: Pravo na više žena... da ili ne?


Da li je brak sa više žena opcija koju su mnoge Libijke spremne prihvatiti...

Širom Libije Libijke su proslavile i slave pad Gadafijevog režima. No, kako novo libijsko društvo bude izrastalo, saznavaće se i odgovor na pitanje koliko će Libijkama biti dozvoljeno da budu dio tog procesa.

Nakon poraza Gadafijevog režima, Libiju očekuju izbori. Zapad brine mogućnost da nova libijska vlada povede zemlju u skladu sa konzervativnim islamom koji, pored ostalog, ograničava i prava žena. Jedan od načina takvog ograničavanja je pravo muškarca da ima više supruga. Naime, lider libijske tranzicionalne vlasti Mustafa Abdul Jibril, govoreći o novoj Libiji, rekao je pored ostalog da će Libijcima biti dozvoljeno da imaju i do 4 žene, ne tražeći dozvolu za novu ženidbu od već postojećih supruga.

Na takvu najavu Libijke i Libijci reagirali su bez većeg iznenađenja i uzbuđenja. Potvrđuje to i razgovor reportera Glasa Amerike sa 19-godišnjom studenticom Zakiom Hassan:

„Ako tvoj budući muž odluči da se oženi još jednom, je li to u redu?“ - bilo je pitanje na koje je Zakia odgovorila:

„No problem.“

Isti odgovor i na pitanje da li je za nju u redu da bude druga žena:

„No problem.“

Druga Libijka misli drugačije:

„Nemam prigovora na šerijatska prava, ali ne treba muškarcima dati pravo na dodatne ženidbe i dozvoliti im da prava tih supruga.“

Treća Libijka i treće mišljenje:

„Neka Libijci imaju više žena, ali ne i moj muž. Jedino ako sam bolesna i ne mogu brinuti o njemu. Ali ako sam zdrava, ja to neću prihvatiti.“

Četvrta Libijka i četvrti stav:

„Muškarac ima pravo da oženi drugu ženu, ali bi trebalo da ima saglasnost prve.“

Odvjetnica Manal al-Deber živjela je u Britaniji 14 godina. Ona misli da se na Zapadu o tom aspektu islama previše brine, a za Libijce kaže:

„Oni se toga plaše. Ako muškarcima damo pravo na to, bježaće od toga.“

.... a mnogi Libijci ustuknuti pred takvom mogućnošću?!
.... a mnogi Libijci ustuknuti pred takvom mogućnošću?!

Da bi gospođa al-Deber mogla biti u pravu, potvrđuju dvojica Libijaca:

„Jedna žena je zaista dosta. Imamo mnogo drugih problema i više od jedne žene mogla bi biti velika teškoća.“

„Ako mene pitate, jedna žena mi je sasvim dovoljna.“

Treći Libijac, uzvoznik odjeće Marukh Dubruk, govori drugačije:

„Već imam dvije žene i oženiću treću. Prema šerijatskom pravu možemo imati do četiri žene, ali moramo biti fer prema svakoj.“

Da li pravo na više žena znači poštivanje njihovih prava? Iman Farhad, psihijatrica i majka dvoje djece, na to pitanje odgovara:

„Da, da ... apsolutno.“

Libijska revolucija je podstakla mnoge Libijke da se više uključe u društvene tokove. Su'ad al Feituri, suosnivačica i aktivistkinja organizacije "Iskreno obećanje" kaže:

„Naš cilj je podići suvremene standarde Libijki, učeći ih korištenju kompjutera, engleskom jeziku i slično. Demokratija počinje od malih stvari i ide ka većim.“

Širom Libije Libijke su proslavile i slave pad Gadafijevog režima. No, kako novo libijsko društvo bude izrastalo, saznavaće se i odgovor na pitanje koliko će Libijkama biti dozvoljeno da budu dio tog procesa.

XS
SM
MD
LG