Linkovi

Pojačana zaštita američkih putničkih zrakoplova nakon 'nestanka' tisuća libijskih lansera raketa


Pobunjenički borac pregledava lanser raketa zarobljen od Gadafijevih snaga
Pobunjenički borac pregledava lanser raketa zarobljen od Gadafijevih snaga

Na nedavnom tajnom sastanku u Bijeloj kući iznesen je podatak da je Libija prije rata imala 20 tisuća komada ovog oružja te da se ne zna sudbina ogromnog broja lansera raketa

Pozivi za dodatnu zaštitu američkih putničkih zrakoplova ponovno se pojačavaju nakon što je priopćeno da su nestale tisuće ručnih lansera raketa iz opljačkanih libijskih skladišta oružja. Na nedavnom tajnom sastanku u Bijeloj kući iznesen je podatak da je Libija prije rata imala 20 tisuća komada ovog oružja te da se ne zna sudbina ogromnog broja lansera raketa.

Sjedinjene Države i NATO savez trenutno tragaju za njima, a pomoćnik američke državne tajnice Andrew Shapiro kaže da se postiže veliki napredak. "Očekujemo da ćemo u nadolazećim danima i tjednima pouzdanije moći reći koliko ih je nestalo".

Sjedinjene Države znaju za ovaj problem oko šest mjeseci, a prije samo tri tjedna jedan djelatnik organizacije Human Rights Watch snimio je ove lansere raketa kako se odvoze jednim manjim kamionom. Da sam htio i sam sam mogao uzeti nekoliko stotina komada, izjavio je djelatnik Human Rights Watcha. Po cijeni od milijun dolara po zrakoplovu američke bi avio-kompanije mogle opremiti zrakoplove sustavom koji automatski detektira nadolazeću raketu te je može skrenuti od sebe laserskim zrakama.

XS
SM
MD
LG