Linkovi

Sjedinjene Države priznale Tranzicijsko nacionalno vijeće Libije


Sa sastanka Kontaktne skupine za Libiju, Istambulu, 15. lipnja 2011.
Sa sastanka Kontaktne skupine za Libiju, Istambulu, 15. lipnja 2011.

Hillary Clinton rekla da je ova organizacija ponudila međunarodnoj Kontaktnoj skupini za Libiju "važna jamstva"

Sjedinjene Države su priznale pobunjeničko Tranzicijsko nacionalno vijeće Libije, obznanjujući da Moamer Gadafi nema više legitimnu vlast nad tom sjevernoafričkom zemljom. Državna tajnica Hillary Clinton objavila je ovo danas u Istanbulu, gdje su se sastali vodeći dužnosnici zapadnih i regionalnih zemalja kako bi pokušali izraditi strategiju za ojačavanje libijske oporbe u njenom pokušaju da svrgne s vlasti Gadafija nakon 42 godine.

Državna tajnica je dodala da je ova pobunjenička organizacija ponudila međunarodnoj Kontaktnoj skupini za Libiju, koja izrađuje planove za post-gadafijevsku demokratsku Libiju, "važna jamstva" da će djelovati sveobuhvatno i geografski i politički, preuzeti međunarodne obveze zemlje i koristiti međunarodnu financijsku pomoć u humanitarne svrhe kako bi pomogla libijskom narodu. Hillary Clinton je rekla da će Sjedinjene Države pomoći ovoj tranzicijskoj organizaciji da "održi svoje obećanje" i stvori neovisnu i jedinstvenu Libiju, koja će biti stabilna u podržavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Američka državna tajnica je rekla iako su tekuće borbe između pobunjenika i Gadafijevih lojalista "fluidne", jasno je da je momentum na strani NATO snaga koje traže njegov odlazak s vlasti. Upozorila je da su njegovi dani kao libijskog čelnika odbrojeni. Hillary Clinton je rekla da "više nije pitanje hoće li Gadafi otići, već kada". Dodala je da ne treba imati dvojbi jer – kako je rekla – "to će se dogoditi". Šefica američke diplomacije je napomenula da će postupci onih koji i dalje podržavaju Gadafija odrediti hoće li oni imati bilo kakvu ulogu u post-gadafijevoj Libiji.

XS
SM
MD
LG