Linkovi

Washington se zalaže za prijevremeno odmrzavanje oko milijardu i pol dolara libijske imovine


Washington se zalaže za prijevremeno odmrzavanje oko milijardu i pol dolara libijske imovine
Washington se zalaže za prijevremeno odmrzavanje oko milijardu i pol dolara libijske imovine

State Department: SAD stoje uz libijski narod i Vijeće za nacionalnu tranziciju "u ovom povijesnom trenutku"

Sjedinjene Države su pozvale Moamera Gadafija da jasno da do znanja kako razumije da je njegova vladavina okončana. Washington se također zalaže da se prijevremeno odmrzne oko milijardu i pol dolara libijske imovine kako bi se pomoglo Vijeću za nacionalnu tranziciju da konsolidira kontrolu.

Dok se nastavljaju borbe u Tripoliju i situacija je i dalje fluidna, dužnosnici američke diplomacije izjavili su da je jasno je da se također u Libiji odvija i tranzicija. Prema njima, najbolje što sad Gadafi može učiniti je to da službeno objavi kako napušta vlast.

Glasnogovornica američkog Državnog tajništva Victoria Nuland je u razgovoru s novinarima rekla kako je Gadafijev režim 'skoro kolabirao' i da Sjedinjene Države 'u ovom povijesnom času' stoje uz libijski narod i Vijeće za nacionalnu tranziciju. Dodala je kako je Moamer Gadafi dužan svom vlastitom narodu i svjetskoj zajednici dati jasnu izjavu o tome kako su četiri desetljeća njegove kontrole nad ovom sjevernoafričkom zemljom došla do kraja. "Ono što Libijci traže i ono što međunarodna zajednica traži je pouzdana i pozitivna izjava – ne samo libijskom narodu i međunarodnoj zajednici, već i njemu lojalnim ljudima - u kojoj kaže da razumije da su dani njegove vlasti gotovi, tako da svi mogu nastaviti redoviti život".

Victoria Nuland je rekla da Sjedinjene Države užurbano surađuju s Odborom Ujedinjenih naroda za sankcije kako bi se libijskom Vijeću za nacionalnu tranziciju prije vremena moglo isplatiti i do milijardu i pol dolara iz zamrznute libijske imovine, za neposredne sigurnosne i humanitarne potrebe. Sjedinjene su Države privremeno konfiscirale nekih 37 milijardi dolara libijske imovine u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda. Victoria Nuland je rekla kako bi Sjedinjene Države voljele da se sredstva prijevremeno odmrznu i da to odobri Odbor za sankcije UN-a.

Međutim, dodala je kako će možda biti teško postići konsenzus po ubrzanom postupku i da će Sjedinjene Države 'pronaći način' da jednostrano isplate ta sredstva libijskoj privremenoj administraciji. Neki članovi Kongresa savjetuju oprezan pristup u isplati ovog novca Vijeću za nacionalnu tranziciju jer smatraju da bi se među libijskom oporbom mogli nalaziti i islamski radikali. Međutim, glasnogovornica Nuland je rekla da su američki diplomati u 'stalnom' kontaktu s čelnicima Vijeća za nacionalnu tranziciju i da su uvjereni kako su oni predani demokraciji. "Ohrabreni smo činjenicom da Vijeće za nacionalnu tranziciju, u svim svojim službenim javnim objavama, u svim svojim obećanjima nama i međunarodnoj zajednici, kaže da želi vladati na transparentan i demokratski način, da je spremno ispuniti sve svoje međunarodne obveze na polju ljudskih prava i da ne žele državu koju bi predvodili ekstremisti".

Victoria Nuland je rekla također kako je preuranjeno govoriti o potrebi za međunarodnim mirovnim snagama u Libiji sve dok Vijeće ne bude samo u stanju procijeniti vlastite potrebe i iznijeti ih pred Ujedinjene narode. Dodala je da ohrabruje mir koji prevladava u područjima pod kontrolom Vijeća i to što nema osvetničkih napada na ljude koji su lojalni Gadafiju.

Inače, libijske potrebe nakon sukoba bit će i žarište sutrašnjeg skorog sastanka u Istambulu na kojem će se okupiti članovi kontaktne skupine za Libiju među kojima su Sjedinjene Države, Turska i ključne države Europe i Perzijskog zaljeva. Američko izaslanstvo predvodi zamjenik američke državne tajnice William Burns.

XS
SM
MD
LG