Linkovi

Budućnost američko-libijskih odnosa


Budućnost američko-libijskih odnosa
Budućnost američko-libijskih odnosa

Dok borbe u Libiji još traju medjunarodna zajednica je sve više okrenuta prema post-Gadhafijevoj eri, odnosno bliskoj budućnosti te naftom i plinom bogate zemlje. Američki zvaničnici, za sada, ne pružaju mnogo detalja o budućoj američkoj ulozi u Libiji za koju se Washington nada da će izrasti u stabilnu i demokeratsku državu.

Ove sedmice je predsjednik Barack Obama pozdravio očekivani kraj režima libijskog lidera Moammara Gadhafija, ali je uopćenim terminima govorio o budućem američkom angažovanju u toj sjeverno-afričkoj zemlji:

"Sjedinjene Države će biti prijatelj i partner. Mi ćemo zajedno sa saveznicima i partnerima nastaviti da radimo na očuvanju sigurnosti libijskog naroda."

U State Departmenu preovladava stav - sačekaj i vidi.

Victoria Nuland iz State Department kaže:

"Prvo treba da vidimo šta sami Libijci smatraju da je neophodno, šta mogu postići svojim resursima. Sačekajmo da vidimo šta je na listi njihovih želja.“

Bez obzira na to, američki zvaničnici su saopćili da će Libijskom prelaznom nacionalnom vijeću biti potrebni dodatni fondovi za rad, jer su prihodi od nafte ratnim aktivnostima znatno smanjeni.

Victoria Nuland, State Department
Victoria Nuland, State Department

"Mi ćemo započeti pribavljanjem novca za Libijsko nacionalno vijeće kako bi mogli održati jaku i stabilnu vladu, davanjem humanitarne pomoći i pomoći u održavanju sigurnosti ljudi, a onda ćemo vidjeti kako dalje", kaže Nuland.

Osim početne faze zračne kampanje na zaštiti libijskog naroda i razbijanja Gadhafijevih snaga, Sjedinjene Države su uglavnom imale ulogu podrške u naporima medjunarodne zajednice na uobličavanju budućnosti Libije.

Velika je vjerovatnoća da će se ograničena uloga Sjedinjenih Država nastaviti, smatra vojni analitičar Richard Weitz iz Hudson Instituta u Washingtonu:

"Sjedinjene Države će to vjerovatno prepustiti drugim vladama u regionu, sobzirom da su arapske zemlje, zemlje Sjeverne Afrike i evropske zemlje mnogo bliže."

Čak i prije napretka anti-Gadhafijevih snaga prema Tripoliju, američki zvaničnici su razmatrali evelntualno odmrzavanje na desetine milijardi dolara imovine Gadhafijevog režima u inostranstvu.

Richard Witz smatra da ta imovina, kao i buduća američka pomoć mogu doprinijeti da post-Gadhafijeva Libija ostane na putu demokratije:

"Sada treba pružiti hitnu pomoć, ali buduću pomoć treba usloviti demokratskim ponašanjem novog režima."

Mohamed Shebani, libijski opozicionar
Mohamed Shebani, libijski opozicionar

Od samog početka pobune, protivnici Moammara Gadhafija su nastojali održati kontakt sa medjunarodnom zajednicom.

"Mi se nadamo da će nas svijet razumjeti, raditi i suradjivati sa nama", kaže Mohamed Shebani, libijski opozicionar.

U situaciji kada se Sjedinjene Države tek izvlače iz dva predhodna ratna sukoba, u Iraku i Afganistanu - Amerikanci ne pokazuju puno želje za angažovanjem u Libiji ili bilo gdje drugo u inostranstvu. Ali američka pomoć za tu naftom i plinom bogatu zemlju nemora biti financijski teret, smatra analitičar u Institutu Brookings, Michael O`Hanlon:

"Ja se nadam da će biti odredjene američke pomoći. Ali valja se, takodjer, podsjetiti da je Libija bogata. Libija ima malu populaciju i nekoliko desetina milijardi dolara u inostranim rezervama. Prema tome ovdje se radi o tome da se libijcima vrati njihov novac."

O`Hanlon i drugi analitičari kažu da će naredni mjeseci biti ključni za budućnost Libije i da će američki angažman u uobličavanju te budućnosti biti veoma važan.

XS
SM
MD
LG