Linkovi

Američki zrakoplov F-15 pao nad Libijom vjerojatno zbog mehaničkog problema


Američki lovac F-15
Američki lovac F-15

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Čileu da libijski predsjednik Moamar Gadafi treba otići s vlasti, ali je naglasio da to nije cilj međunarodne vojne kampanje

Američke oružane snage objavile su da je do pada zrakoplova F-15 Eagle najvjerojatnije došlo uslijed mehaničkog problema, a ne neprijateljske vatre. Pilot i kopilot iskočili su iz zrakoplova i sigurno prizemljili u blizini Bengazija. Američki general Carter Ham izjavio je, pak, da su zračni udari ostavili Gadafijeve borce nadomak Bengazija “ s malo volje ili kapaciteta za nastavak ofenzivnih operacija”.

Nakon još jednog kruga zračnih napada na ciljeve snaga lojalnih libijskom čelniku Moamaru Gadafiju postavljaju se dva važna pitanja. Prvo, mogu li dezorganizirani libijski pobunjenici preokrenuti tijek sukoba te drugo, koliko dugo će izdržati međunarodna koalicija uslijed razilaženja oko vodeće uloge i ciljeva misije.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u Čileu da libijski predsjednik Moamar Gadafi treba otići s vlasti, ali je naglasio da to nije cilj međunarodne vojne kampanje. Američki čelnik stao je u obranu vojne akcije kazavši da “međunarodna zajednica ne može ostati na praznim riječima dok Gadafi pokreće vojsku na vlastiti narod.

Barack Obama: Demokracija ne može biti nametnuta izvana. Ona mora doći iznutra, iz srca i duša oni koji je žele i koji su voljni raditi na tome.

Američki predsjednik dodao je da će Sjedinjene Države nastaviti smanjivati svoju ulogu u vojnim operacijama u nadolazećim danima.

S druge strane, libijski pobunjenici dobili su novu energiju nakon početka međunarodnih zračnih udara na Gadafijeve lojaliste. Slabo ogranizirani pobunjenici pokušavaju zauzeti istočni grad Ajdabiya, ali su u nekoliko navrata bili odbačeni.

Međunarodna zajednica različito reagira na krizu, a na vidjelo izlaze i podjele. Dok Britanija smatra da NATO savez treba preuzeti odgovornost za održavanje zone zabrane letenja Francuska ne želi da savez ima središnju ulogu. Kina je, u međuvremenu, pozvala na trenutni prekid vatre u Libiji pravdajući svoj stav bojazni za živote civila.

Neki u američkom Kongresu predbacuju predsjedniku Obami zato što ih nije konzultirao prije odobrenja uporabe vojne sile protiv Libije. Predsjednik je u međuvremenu uputio pismo kongresnim čelnicima pojašnjavajući američku misiju. U pismu je dao jamstva da Sjedinjene Države provode ograničenu i dobro definiranu misiju te da američke snage neće biti razmještene na libijskom teritoriju.

XS
SM
MD
LG