Linkovi

Jačaju saveznički udari na snage odane Muameru Ghadafiju


Libijski pobunjenici
Libijski pobunjenici

Sjedinjene Države i saveznici provode u djelo rezoluciju UN-a o zoni zabrane leta

Sjedinjene Države i njeni saveznici su pojačali napade na pro vladine snage lojalne pukovniku Muameru Ghadafiju u Libiji. Istovremeno se libijski lider zakleo da će, kako je rekao, otjerati neprijateljske kršćanske napadače.

Kako je saopćila američka vojska, multinacionalna koalicija provodi rezoluciju i zoni zabranjenoij za let iznad Libije, a najmanje 10 navodjenih raketa je ispaljeno na libijske vojne ciljeve.

Američki vojni zvaničnici su saopćili danas da su napadi raketama vodjeni cijelu noć, s nedjelje na ponedjeljak. Jedan američki zvaničnik je takodjer rekao da je cilj britanskog raketnog napada na kompleks libijskog lidera u Tripoliju, bila Ghadafijeva sposobnost vojnog zapovjedništva. Ovim udarom je nanesena velika šteta, ali nema informacija o žrtvama.

Američki zvaničnici kažu da je cilj vojne akcije zaštita civila od napada Ghadafijevih snaga, a ne sam Muamer Ghadafi.

Britanski premijer David Cameron je danas izjavio pred britanskim parlamentom da je koalicija neutralizirala libijsku zračnu obranu , kao i postigla dobar napredak u zaštiti civila.

Nakon današnjeg regrupisanja, pobunjenici su krenuli ka istočnom gradu Ajdabiyi, napadajući Ghadafijeve lojaliste. Zapadni mediji su kasnije javili da su se pobunjenici povukli.

Ibrahim Musa, glasnogovornik vlade Muamera Ghadafija je izjavio:

Ljudi sa svih strana, civili, obitelji, djeca, muškarci i žene, su došli da i danju i noću štite ovu lokaciju, a raketa je udarila na manje od 100 metara od njih, kaže glasnogovornik vlade.


Pobunjeničke snage , pod stalnim napadima Ghadafijevih lojalista, su započeli regrupiranje na istoku, dok su saveznički avioni uništavali na desetine vladinih oklopnih vozila u blizini Benghazija, koji su se pretvorili u baklje uz obalni put.

Američki državni sekretar Robert Gates je izjavio da Washington planira predati kontrolu nad misijom savezničkoj koaliciji:

Potom bismo očekivali da u roku nekoliko dana budemo u stanju predati onu osnovnu odgovornost drugima. Nastavit ćemo podržavati koaliciju, ostat ćemo njen član , zadržat ćemo i vojnu ulogu u koaliciji, ali ona neće više biti primarna.


Rezolucija UN-a o zabrani zone letenja nad Libijom za cilj ima zaštitu libijskih civila od napada lojalnih pukovniku Ghadafiju, koji pokušava slomiti mjesec dana dugi ustanak protiv njegove 42 godine stare vladavine.

Usprkos akciji saveznika, Muamer Ghadafi je rekao da će voditi dugi rat protiv, kako se izrazio, kolonijalne križarske agresije medjunarodnih snaga.
XS
SM
MD
LG