Linkovi

Libijski prosvjedi zahvatili i glavni grad Tripoli


Libijski prosvjedi zahvatili i glavni grad Tripoli
Libijski prosvjedi zahvatili i glavni grad Tripoli

Izvješća iz Libije ukazuju na to da je četrdesetogodišnja vladavina Moamera Gadafija pod opsadom od sve veće pobune masa koja postaje nasilna i destruktivna

Izvješća iz Libije ukazuju na to da je četrdesetogodišnja vladavina Moamera Gadafija pod opsadom od sve veće pobune masa koja postaje nasilna i destruktivna. Očevici u glavnom libijskom gradu Tripoliju kažu da je zgrada zakonodavnog tijela jedna od onih u plamenu kako se oporbeni aktivisti bore sa snagama sigurnosti i vladinim pristašama. Javlja se o pucnjavi u glavnom gradu.Izvješća iz Tripolija ukazuju da se iz sata u sat volumen pobune povećava.

Pojavila su se i izvješća da su neki dužnosnici pobjegli iz zemlje. Javlja se da su neki ključni gradovi pod kontrolom protu-vladinih prosvjednika. Do informacija je teško doći jer u Libiju nisu pušteni strani mediji, a televizija je pod državnom kontrolom. Jučer je Međunarodna federacija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Parizu, priopćila da je najmanje devet libijskih gradova, uključujući i Bengazi, pod kontrolom prosvjednika.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je priopćila da se povećava i broj žrtava – prema njihovim podacima najmanje su 233 osobe poginule u pet dana nasilja. Libijske vlasti prekinule su pristup Internetu i nekim telefonskim uslugama kao odgovor na ove prosvjede, što čini vrlo teškim da se verificiraju izvješća o nasilju. Međutim, neke strane medijske organizacije su bile u mogućnosti razgovarati s očevicima u zemlji putem satelitskih telefona i drugih veza.

Seif al-Islam Gadafi
Seif al-Islam Gadafi

Drugi po starosti sin libijskog čelnika Moamera Gadafija – Saif al-Islam – obratio se Libijcima govorom o pogoršanim političkim nemirima u zemlji umjesto svog oca, koji se nije oglasio od početka prosvjeda. Govoreći na libijskoj televiziji, trideset osmogodišnji Saif al-Islam Gadafi predložio je političke reforme ukoliko se neredi okončaju, ali je i upozorio na opasnost građanskog rata i kolonijalnu vladavinu ako do toga ne dođe.

Službeni položaj Saifa al-Islama unutar vlade jest da se nalazi na čelu jedne dobrotvorne organizacije nazvane Zaklada Gadafi. Tečno govori engleski, obranio je doktorat na londonskoj School of Economiscs i predstavljao je Libiju u međunarodnim razgovorima koji su doveli do poboljšanih odnosa njegove zemlje sa Zapadom. On se predstavlja kao zagovornih reformi autokratskog sustava koji je uspostavio njegov otac koji se nalazi na vlasti od 1969. godine. Njegov brat Mutassim nalazi se na položaju libijskog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Čelnici diljem svijeta traže mirno rješenje za nerede u Libiji. Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa pozvao je danas na okončavanje nasilja u ovoj sjevernoafričkoj zemlji, rekavši kako smatra legitimnim zahtjeve prosvjednika. Dužnosnici Europske unije potiču Libiju da učini korak prema demokraciji. Zabrinuti su za sigurnost svojih državljana koji se nalaze u Libiji.

Britanski premijer David Camerom izjavio je da smrtonosni napad libijske vlade na protu-vladine prosvjednik "potpuno alarmirajući i neprihvatljiv" i da se u njemu koriste "najokrutniji oblici represije". Sjedinjene Države također su kritizirale korištenje sile protiv prosvjednika na sastancima s libijskim ministrom vanjskih poslova i drugim dužnosnicima.

XS
SM
MD
LG