Linkovi

Analize: Amerika trenutno može malo učiniti za Libiju


Muammar el Gadhafi
Muammar el Gadhafi

Nasilje nad prosvjednicima u Libiji je administracija predsjednika Obame oštro osudila, ali se neki pitaju: može li Amerika učiniti i više?

Nasilje nad prosvjednicima u Libiji je administracija predsjednika Obame oštro osudila, ali se neki pitaju: može li Amerika učiniti i više?

Ulicama Tripolija danima vlada haos, a prosvjednici ne odustaju, usprkos nasilnom odgovoru vlasti. Ovdje u Washingtonu, libijski aktivista za ljudska prava, Aly Abuzaakouk, kaže da Sjedinjene Države moraju nešto učiniti da zaustave klanje:

Sjedinjene Države su super sila, još uvijek jedina super sila - a svi znamo kada takva sila nešto želi učiniti, ona to i može!

Državni sekretar Hillary Clinton je ponovno naglasila suštinu američke politike prema Libiji riječima:

Zajedno s medjunarodnom zajednicom najstrožije osudjujemo nasilje u Libiji. Poduzećemo odgovarajuće korake u skladu s našom politikom, našim zakonima i principima, ali istovremeno ćemo morati raditi u dogovoru s medjunarodnom zajednicom.

Ian Lesser je pomagao da uobiličavanju politike prema području Sjeverne Afrike u vrijeme predsjednika Clintona. Gospodin Lesser kaže da, nakon tolikih godina loših odnosa sa Libijom, Amerika nema jakih veza unutar te zemlje.

Vjerujem da možemo učiniti vrlo, vrlo malo u odnosu na situaciju na terenu u Libiji za sada, kaže Lesser.

Gospodin Lesser takodjer predvidja da će Muamer el Ghadafi uskoro pasti, i misli da je moguće da se počnu formirati odvojene grupe oružanih frakcija na terenu, više sličnih onima u Iraku, nego u Egiptu ili Tunisu. On dodaje:

Moraćemo razviti odnose s bilo kim ko naslijedi vladu Ghadafija. Ko zna ko će to biti i to se može pokazati kompliciranim. S nekim od mogućih nasljednika možda nećemo željeti da išta imamo. Neki će možda biti skloni nasilju, ili radikalnoj ideologiji, ili će možda biti nesposobni.

Postoje jaki znaci opozicije Ghadafiju. Piloti dva vojna aviona koji kažu da im je bilo naredjeno da pucaju u narod, su prebjegli na maltu. Istočne pokrajine u Libiji su, kako se čini, pod kontrolom snaga protivnih režimu.

No, jučer se libijski vodja činio samouvjerenim, rekavši da će umrijeti kao mučenik u svojoj zemlji i boriti se do posljednje kapi krvi.XS
SM
MD
LG