Linkovi

U posjeti pobunjenicima u Libiji


U posjeti pobunjenicima u Libiji
U posjeti pobunjenicima u Libiji

Pobuna, koja je zahvatila Libiju, je i počela na istoku. Nakon višednevnog nasilja taj region sada nastoji uspostaviti neku vrstu reda.

Pobunjenici koji se protive libijskom lideru Moammaru Gadhafiju tvrde da kontrolišu većinu istočnog dijela zemlje i da planiraju nastaviti borbu sve dok ne sruše sadašnju vladu.

Pobuna, koja je zahvatila Libiju, je i počela na istoku. Nakon višednevnog nasilja taj region sada nastoji uspostaviti neku vrstu reda. Medju onima koji u tome pomažu su bivši policajci, koji su promjenili stranu u znak protesta protiv vladinog nasilja nad gradjanima.

Rabie El Mahdi Majid je bivši policajac:

"Ovdje su svi organizatori. Mi više nemamo rata. Mi kontrolišemo disciplinu, predstavljamo disciplinu za nas i za državu."

Bivši policajac, sada na strani pobunjenjika Rabie El Mahdi Majid (desno), govori za Glas Amerike
Bivši policajac, sada na strani pobunjenjika Rabie El Mahdi Majid (desno), govori za Glas Amerike

U Musaidu, u blizini libijske granice sa Egiptom, gradjani su uzeli oružje kako bi stvorili nešto što će zamjeniti državu Moammara Gadhafija.

"Da nas je pustio da mirno protestiramo, ovo se ne bi desilo. On je ubijao ljude: djecu, žene. On je doveo plaćenike da nas ubijaju. Djeca, koja još ništa ne znaju o životu - kakva je njihova sudbina? Na nesreću, mi ovo od njega nismo očekivali - da bogatstvo libijskog naroda daje afričkim plaćenicima da nas ubijaju", kaže za Glas Amerike jedan od naoružanih pobunjenika.

Zbog nasilnog suzbijanja demonstracija i nepomirljivog ponašanja pukovnika Gadhafija mnogi u opoziciji smatraju da nema povratka nazad.

Ovaj libijski izbjeglica, koji je prihvatio da govori pred kamerom, vratio se iz Dubaija da pomogne koliko može:

Pobunjenik u Musaidu, Libija
Pobunjenik u Musaidu, Libija

"Kako naći kompromis nakon 42 godine zlostavljanja, ubijanja, rasipanja našeg bogatstva. Šta očekujete? Mi nismo borci. Svugdje su demonstracije bile mirne, ali je okrenulo u nasilje jer se oni brane. Oni jedino brane sebe. Kakvu zajedničku osnovu možete naći sa Gadhafijem. Ne postoji srednje riješenje."

Mnogi iz opozicije se slažu.

"Sve do kraja, a kraj svakom tiraninu je blizu. Bog je sa nama. Mi se ne plašimo smrti, ničega, ubijaj nas, uništavaj nas tenkovima, avionima. Mi umiremo za slobodu", kaže naoružani pobunjenik.

Uz pukovnika Gadhafija koji iskazuje sličnu odlučnost, čak i dok ih sve više napušta njegovu vladu, i dok sve veći dio zemlje kontroliše opozicija, pobuna u Libiji se pretvara u jednu od najkrvavijih u valu demonstracija koje su zahvatile arapski svijet.

XS
SM
MD
LG