Linkovi

Nemiri u Libiji podigli cijene nafte


Nemiri u Libiji podigli cijene nafte
Nemiri u Libiji podigli cijene nafte

Nesigurnost oko budućnosti Libije, četvrtog najvećeg proizvodjača OPEC-a, je cijene nafte do danas podiglo na više od 107 dolara.

Nakon nasilja u Libiji i strahovanja da bi moglo doći do poremećaja u snabdjevanju, cijene nafte su naglo porasle dostižući najveći nivo u posljednje dvije godine. Energy Brent u Londonu, prema kojem se odredjuju cijene u većem dijelu svijeta, je danas prodavao naftu po cijeni većoj od 107 dolara za barel u strahu da bi se nemir na Srednjem istoku mogao proširiti na druge zemlje velike proizvodjače nafte.

U najvećim gradovima u Libiji demonstracije su se proširile kao požar. Ali za razliku od pobune koja je zbacila vlast u Egiptu i Tunisu, nasilje u Libiji izaziva veću zabrinutost u poslovnom svijetu.

Libija je 12-ti najveći proizvodjač nafte, sa 1,6 miliona barela dnevno, od čega se većina izvozi u Evropu.

Nemiri u Libiji podigli cijene nafte
Nemiri u Libiji podigli cijene nafte

U ponedjeljak je direktor BP-a, Bob Dudley potvrdio da je obustavio rad na istražnim bušotinama u Libiji:

"Mi tamo imamo veoma ograničene operacije. To je rana faza istraživanja. Mi tamo imamo nekoliko ljudi, njihove porodice, koje su napustile zemlju. Mi želimo da tamo radimo, ali kao i svi pažljivo pratimo šta se dešava."

Nesigurnost oko budućnosti četvrtog najvećeg proizvodjača OPEC-a je cijene nafte do danas podigla na više od 107 dolara.

Experti upozoravaju da bi cijene mogle preći rekordni novi od 147 dolara po barelu, ukoliko se nemiri prošire na druge zemlje velike proizvodjače nafte.

Analitičar strategije investiranja, Philip Poole kaže da bi to moglo imati ozbiljne posljedice za globalnu ekonomiju:

Nemiri u Libiji podigli cijene nafte
Nemiri u Libiji podigli cijene nafte

"Mislim da postoji ozbiljan rizik. To vodi u inflaciju. Inflacija je već problem u zemljama u razvoju. To je jedan aspekt. Drugi način da se o tome razmišlja je da veće cijene nafte dižu cijene hrane, što je u osnovi porez na potrošnju ukoliko se plate ne povećavaju."

Za sada, rastući broj mrtvih u Libiji podstiče sve glasniji alarm. Reed Brody iz Svjetske oragnizacije za zaštitu ljudskih prava kaže da je do sada od strane libijskih snaga sigurnosti ubijeno najmanje 233 prosvjednika.

"Svijet libijskoj vladi treba jasno da stavi do znanja da oni ne mogu pucati bojevom municijom na mirne prosvjednike, da su počinili zločin i da će ljudi koji su počinili taj zločin jednog dana odgovarati", kaže Reed Brody.

Širom svijeta, prosvjednici su osudili libijskog lidera Moammara Gadhafija zbog korištenja smrtonosnog nasilja. Mnoge je razljutio govor Gadhafijevog sina koji je ukazao na mogućnost gradjanskog rata, rekavši da će se režim njegovog oca boriti do posljednjeg metka.

Ministar vanjskih poslova Australije, Kevin Rudd kaže da prijetnju treba ozbiljno shvatiti:

"To je zastrašujuća perspektiva. Zbog toga je medjunarodna zajednica danas jednodušna u apsulutnoj osudi tih mjera Gadhafijevog režima."

U medjuvremenu, agencija za globalno vrednovanje je degradirala Libijski kredit na tri B. Mada Libijska vlada nema nikakav dug, iz agencije Firtch Ratings kažu da degradiranje odražava "erupciju političkog rizika" u toj sjvernoafričkoj zemlji u kojoj prosvjednici traže okončanje više od četiri decenije duge vladavine Moammara Gadhafija.

XS
SM
MD
LG