Linkovi

Nemiri u Libiji vratolomno dižu cijenu nafte


Nesigurnost na tržištu nafte odmah se ogledava i na burzama
Nesigurnost na tržištu nafte odmah se ogledava i na burzama

Globalno tržište se boji nepoznatog, a ako se nemiri prošire dodatne zemlje proizvodjače nafte, cijena bi mogla biti bez presedana

Dionice diljem tržišta novca su ponovno pale,dok se istodobno cijene nafte ubrzano dižu, i dostižu rekordne cijene. Sve to proističe iz velikoga straha od teških nemira u Libiji, koja je jedan od svjetskih proizvodjača nafte. Kompanije BP i Shell su već smanjile radove na naftnim poljima u Libiji, i evakuirali osoblje, medjutim, analitičari kažu da bi posljedice po globalnu ekonomiju mogle biti dalekosežne, bez obzira na to hoće li ostati Ghadafijev režim na vlasti, ili ne.

Zamagljeni , amaterski video snimci na YouTube pokazuju da masovni, ali krvav ustanak protiv libijskog lidera ne posustaje. Narod se zaklinje da će nastaviti prosvjede usprkos nasilničkom odgovoru Ghadafijevih snaga.

Nema povlačenja. Ghadafi, odlazi, mi te ne želimo! Ni tebe ni tvoju obitelj, ni tvoje pleme. Ne želimo te više ovdje!, uzvikuje jedan od prosvjednika


S obzirom da ni jedna strana ne želi pokleknuti, medjunardni trgovci su u velikoj brizi . Cijene nafte su najviše u posljednje dvije godine. Analitičar pitanja energetike Fadel Gheit kaže da je uzrok tome - strah od nepoznatog.

Tržište očekuje slijedeći korak. Ako se situacija ne smiri u Libiji, vjerujem da će se tržište uznemiriti, a cijene nafte će rasti.


Iako trenutno nema nestašice nafte, što bi opravdalo rast cijena, postoji prijetnja nestabilnosti na onim tržištima koja ovise o libijskoj nafti. Ian Lesser,savjetnik za sjevernu Afriku u administraciji Billa Clintona:

Mi ne uvozimo mnogo nafte od Libije, ali svakako imamo svoje interese u smislu dotoka zaliha te nafte na globalna tržišta.Neki od naših evropskih saveznika uvoze mnogo libijske nafte.

Trgovac energentima Will Hedden kaže da nestabilnost, uz sve veće cijene nafte, predstavlja opasnu mješavinu za krhku svjetsku ekonomiju.On kaže:

Ukoliko cijena nafte nastavi rasti, iz druge probleme, ovo će sve imati loše posljedice po svjetsku ekonomiju koja se tek počela oporavljati.

Kako nasilje eskalira, najmanje 4 naftne kompanije koje operiraju u Libiji, su objavile smanjenu proizvodnju. Gospodin Hedden kaže da još uvijek nema razloga za paniku. Medjunarodna Agencija za Energente kaže da je naftni kartel koji se sastoji od 12 zemalja proizvodjača, spreman povećati proizvodnju ako je potrebno.


Poznato je da Saudijska Arabija ima velike zalihe, a Agencija će obavezati članice da pomognu u povećanju proizvodnje., kaže Will Hadden

Libija obezbjedjuje manje od 2 posto svjetske proizvodnje nafte, ili oko 1.6 miliona barela dnevno. Medjutim, strahovi da bi se nemiri mogli proširiti na dodatne zemlje -proizvodjače nafte, nezaustavljivo dižu cijene. Neke financijske grupe upozoravaju da bi cijena nafte mogla postići povijesni rekord, od 147 dolara po barelu, ako se nemiri nastave.


XS
SM
MD
LG