Linkovi

NATO savez produžuje za 90 dana vojnu misiju u Libiji


Dim nad Tripolijem nakon zračnog udara NATO-a
Dim nad Tripolijem nakon zračnog udara NATO-a

Državno tajništvo priopćilo da će državna tajnica Hillary Clinton sljedeći tjedan posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate gdje će nazočiti sastanku o libijskom sukobu

NATO savez je priopćio da produžuje svoju vojnu misiju u Libiji za još 90 dana, kako libijski čelnik Moamer Gadafi odbija napustiti dužnost, unatoč sve veće pobune u zemlji. Glavni tajnik Sjeverno-atlanskog saveza Anders Fogh Rasmussen izjavio je da takva odluka šalje jasnu poruku režimu Moamera Gadafija: "Odlučni smo nastaviti našu operaciju za zaštitu naroda Libije”. Prvi čovjek NATO-a dodao je da je ima poruku za građane Libije, a ta je da je 'NATO uz vas'. “Osigurat ćemo da sami oblikujete svoju budućnost. Taj dan se približava”, rekao je Anders Fogh Rasmussen.

Inicijalni rok za provođenje zone zabrane letenja i uporabe zračne sile kako bi se zaštitili civili trebao je isteći 27. lipnja. Odluka o produženju tog roka donesena je ovako rano kako bi se zemljama koje sudjeluju u akciji dao rok za unutarnje planiranje.

U Washingtonu je američko Državno tajništvo priopćilo da će državna tajnica Hillary Clinton sljedeći tjedan posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate gdje će nazočiti sastanku o libijskom sukobu. Prošli mjesec Kontaktna skupina za Libiju, koja ima 22 članice, pristala je uspostaviti fond za pomoć libijskim pobunjenicima u hrani, lijekovima i vojnoj opremi u područjima pod njihovom kontrolom.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma susreo se ovaj tjedan s Gadafijem u svojstvu čelnika Afričke unije. Nakon sastanka izjavio je kako libijski čelnik nije spreman napustiti položaj. Glasnogovornik libijske vlade je odbacio izvješća da je Jacob Zuma razgovarao o strategiji napuštanja vlasti s libijskim čelnikom. Isti je glasnogovornik rekao da je u zračnim udarima NATO saveza u Libiji ubijeno 718 osoba od ožujka i da ih je preko četiri tisuće ranjeno, međutim, te brojke nisu provjerene s neovisnih izvora. NATO tvrdi da gađa libijske vojne i zapovjedne ciljeve kako bi zaštitio civile od napada Gadafijevih snaga.

XS
SM
MD
LG