Linkovi

Pobunjenici kontrolišu veći dio Tripolija


Pobunjenici kontrolišu veći dio Tripolija
Pobunjenici kontrolišu veći dio Tripolija

Libijski pobunjenici koji nastoje okončati više od četiri decenije dugu vladavinu Moammara Gadhafija danas kontrolišu veći dio Tripolija, nakon što su jučer razbili vanjsku odbranu grada i stigli u centar grada na Zeleni trg na kojem hiljade libijaca slave.

Pobunjeničke snage su naišle na jako slab otpor kada su sa zapada prodrli u grad nakon zauzimanja ključne vojne baze Gadhafijevih snaga. Glasnogovornik pobunjeničkih snaga kaže da se Gadhafijeva predsjednička garda, koja je brinula o njegovoj sigurnosti, predala omogućavajući pobunjenicima da zauzmu većinu Tripolija.

Pobunjenici kažu da su zarobili dva Gadhafijeva sina. U medjuvremenu je Medjunarodni krivični sud potvrdio da pobunjenici u pritvoru drže Seifa al-Islama, sina Moammara Gadhafija, koji je jedno vrijeme smatran očevim nasljednikom na čelu Libije. Saif al-Islam je zajedno sa svojim ocem i šefom libijske obavještajne službe, Abdullahom a-Senussijem optužen od strane tog suda za zločin protiv humanosti za navodno planiranje i naredjivanje ilegalnih napada na civile u ranim danima anti vladinih protesta.

U medjuvremenu, opozicijski lideri su saopćili da se Gadhafijev nastraiji sin, Mohammed predao pobunjeničkim snagama.

Američki predsjednik Barack Obama je jučer, u posebnom priopćenju, rekao da je pobuna protiv Gadhafijevog režima dostigla prijelomnu točku te da režim pokazuje znakove kolapsa.

„Moammar Gadhafi i njegov režim trebaju shvatiti da je njihova vladavina okončana te da više ne kontroliraju Libiju. Sjedinjene Države su priznale Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnu vladu u Libiji. U ovom povijesnom trenutku Vijeće treba nastaviti pokazivati čelništvo poštivanjem prava svih Libijaca, trebaju spriječiti civilne žrtve te zaštiti državne institucije. Sudbina Libije sada je u rukama libijskih građana. Sjedinjene Države će i dalje blisko surađivati s Nacionalnim vijećem. Inzistirat ćemo na temeljnim ljudskim pravima za sve libijske građane te ćemo nastaviti raditi s našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bi zaštitili građane Libije i podržali mirni prijenos vlasti ka demokraciji“, kazao je predsjednik Obama u posebnom priopćenju.

Pobunjenici kontrolišu veći dio Tripolija
Pobunjenici kontrolišu veći dio Tripolija

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rassmusen je poručio da što Moamer Gadhafi „…prije shvati da ne može pobijediti to bolje“. Gospodin Rasmussen je pozvao na miran i hitan prijenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman surađivati s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi se to postiglo.

"Oni moraju osigurati da tranzicija bude glatka i da uključi sve segmente društva, da zemlja ostane ujedinjena, te da se budućnost temelji na pomirbi i poštivanju ljudskih prava", naglasio je glavni tajnik te dodao da će NATO-a nastaviti motriti vojne objekte u Libiji kako bi osiguralo da civili ne budu izloženi prijetnji.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, dugogodišnji saveznik Moammara Gadhafija, jedan je od rijetkih koji kritizira zbivanja u Libiji, a osudio je i NATO-ve zračne napade na Libiju.

XS
SM
MD
LG