Linkovi

Prvi zrakoplov srušen u zoni zabrane leta nad Libijom - jugoslavenski Galeb


Galeb G-2
Galeb G-2

Američka televizijska mreža ABC navodi jednog francuskog vojnog dužnosnika koji kaže da su francuski lovci danas srušili zrakoplov iznad Misrate

Koalicijske snage i danas su gađale ciljeve u Libiji iz zraka i s mora, šesti dan vojnih operacija na provođenju zone zabranjenog letenja nad tom zemljom, koju su odobrili Ujedinjeni narodi. Međutim, snage lojalne Moameru Gadafiju nastavile su udare na ona mjesta koja su, uzduž mediteranske obale, pod kontrolom pobunjenika. Američka televizijska mreža ABC navodi jednog francuskog vojnog dužnosnika koji kaže da su francuski lovci danas srušili jedan libijski vojni zrakoplov iznad Misrate. Prema istim izvorima, riječ je o zrakoplovu Galeb jugoslavenske proizvodnje.

Francuska vojska je također priopćila da je izvršila zračne udare u Libiji tijekom noći, gađajući jednu zrakoplovnu bazu oko 250 kilometara južno od obale. U međuvremenu progadafijeve snage nastavile su s granatiranjem Ajdabiye i Misrate, dva pobunjenička uporišta na istoku i zapadu zemlje. Javlja se danas i o nekoliko eksplozija u Tripoliju. Članovi NATO saveza održavaju sastanak o tome tko će preuzeti odgovornost za provođenje zone zabranjenog letenja. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da će NATO savez preuzeti "operativnu" kontrolu u provedbi restrikcija nad Libijom.

XS
SM
MD
LG